Rendőrségi

2014.06.19. 15:55

Vádemelés a halálos gázolás ügyében

Szombathely - Gondatlanságból okozott halálos közúti baleset vétségével vádolja az ügyészség azt az osztrák férfit, aki elgázolt egy kerékpárost tavaly ősszel Körmend határában.

Simon Erzsébet

A 48 éves osztrák állampolgár a személygépkocsijával tavaly október 6-án este hét óra után az Előzni tilos jelzőtábla hatálya alá tartozó útszakaszon az előtte közlekedő ismeretlen autó előzésébe kezdett a 86-os számú főút és a körmendi Hegyaljai utca kereszteződésénél. A manőver nem sikerült, mi több, tragédiával végződött: az autós a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávban összeütközött a vele szemben haladó kerékpárossal, aki balra, a Hegyalja utcába szándékozott kanyarodni. A biciklis az ütközés következtében az úttestre esett, és belehalt a sérüléseibe. Az osztrák sofőr, jóllehet a balesetet észlelte, a helyszínről megállás nélkül továbbhajtott.

Később az osztrák férfi a tulajdonában lévő és a balesetben megsérült személygépkocsiját egy zárt pajtájában elhelyezte, és hogy a gépkocsi beazonosítását megakadályozza, leszerelte a jármű mindkét forgalmi rendszámát.

A Szombathelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az 55 éves magyar állampolgárságú férfival szemben is, aki a karambolt követően – a büntetőeljárás sikerének meghiúsítása érdekében – a pajtájában rejtegette az osztrák gázoló autóját. és a bűncselekmény elkövetőjét a leszerelt hatósági jelzésekkel együtt Ausztriába vitte. A Szombathelyi Járási Ügyészség az osztrák férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével vádolja – tudatta lapunkkal dr. Simon József főügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. A vádhatóság indítványozta a bíróságnak, hogy végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje a tettest, továbbá tiltsa el a közúti járművezetéstől és a közügyek gyakorlásától. Az ügyészség az osztrák férfi magyar segítőjének, az ozmánbüki S. G.-nek a terhére a bűnpártolás vétségét rója. Annak idején a rendőrség hamar elfogta a cserbenhagyó gázolót. Az, hogy a balesetet követő negyvennyolc órán belül elkapták, köszönhető a lakossági bejelentéseknek, valamint az osztrák társszervekkel való kiváló együttműködésnek.



Kapcsolódó anyagok:

Halálra gázolta, cserbenhagyta a kerékpárost

Halálos gázolás a 86-oson, keresik a jármű vezetőjét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!