Rendőrségi

2015.05.29. 12:53

Kiderült, melyik a legbűnösebb térség Vas megyében

A foci is napirendre került a közbiztonságról szóló beszámolóban a megyei közgyűlésen.

Bakos Ágnes

„Az évtizedes hagyományoknak megfelelően csökkent a bűnesetek száma tavaly, sőt az idei év első három hónapjában is” - kezdte beszámolóját dr. Tiborcz János, Vas megye rendőr-főkapitánya.

Stabilan a legbiztonságosabb megye Vas: az országban történt bűneseteknek mindössze 1,8 százaléka jut ide és ugyanezt az arányt mutatja az elmúlt húsz év átlaga.

Persze a megye területe nem egységes a bűn szempontjából: a legtöbb dolga a szombathelyi rendőrség területén van az egyenruhásoknak. Körmend a második legbűnösebb térség, de árnyalja a képet, hogy a körmendi rendőrségé a legnagyobb terület, hiszen az Őrség és Szentgotthárd is oda tartozik. Sorban a többi: Sárvár, Kőszeg, Celldömölk, végül Vasvár a legbékésebb bűnügyek szempontjából.

Vas megye 216 településének 5 százalékában, vagyis körülbelül tíz településen egyáltalán nem történt bűneset tavaly. A kapitány hangsúlyozta, hogy ez a mutató az idegenforgalom miatt is rendkívül fontos Vas megyének.

Az esetek felderítésében sincs oka panaszra a vasi rendőröknek – mondta a megyei kapitány. A rendőrség tudomására jutott bűnesetek több mint 59 százalékát felgöngyölítették tavaly.

Az országban itt a legjobb a kármegtérülés: tavaly összesen 1 milliárd 950 millió forint kár keletkezett az esetek nyomán, ebből pedig 1 milliárd 13 millió forintot visszaszereztek a rendőrök a nyomozások során.

„Békésen zajlottak a közterületi rendezvények, nem volt szükség rendőri beavatkozásokra, pedig három választás is zajlott a tavalyi évben” - emlékeztetett dr. Tiborcz János.

A sportesemények biztosítása rendben ment egész évben, nem volt kiugró esemény.

A megyei kapitány nagy visszhangot kiváltó mondata volt, hogy előre fél attól a következő labdarúgó szezonban, NBII-es Szombathelyi Haladás–Zalaegerszeg mérkőzéseket kell majd biztosítani a Rohonci úton a rendőröknek – a kijelentést egyik felszólaló képviselő sem hagyta megjegyzés nélkül és hangsúlyoztak, hogy a szombathelyi Haladásnak drukkolnak.

Az országos rendőr-főkapitány, Papp Károly szintén reményét fejezte ki, hogy a vasi zöld-fehérek az élvonalban folytatják szereplésüket a 2015/2016-os idényben. Dr. Tiborcz János később elmondta: igazolt focista volt, és természetesen nem drukkol a szombathelyi csapat ellen.

A közlekedés-biztonsági helyzetről pozitív és negatív mutatókat is sorolt dr. Tiborcz János. Több karambol volt, mint 2013-ban, azonban csökkent az ittasan okozott balesetek száma.

Vas megye útjain több probléma van a biciklisekkel, mint az autósokkal – emelte ki a rendőr-főkapitány. Kampány indul a biciklis balesetek megelőzésére, valamint nagyszabású kábítószer-prevenciót is tervez a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. Havonta egy-két helyi televíziós adást készítenek, amit aztán több helyi televíziónak is átadnak. A program még a tárgyalási szakasznál tart.

„Az illegális migráció ad munkát Vas megyében is, bár nyilvánvalóan nem a legterheltebb területe az országnak” - emelte ki dr. Tiborcz János. Változás a határsértők mozgásában, hogy egyre inkább áttevődik a vasúti közlekedésre a közútról. Csak az idén már 132 illegális migránst fogtak Vas megye területén.

A belső migrációban is érintett Vas megye, a szomszédos Győr-Moson-Sopron megye mellett – erről is szó volt a beszámolóban. A megítélése ennek kettős: egyrészt van, aki bűnözőt lát az idetelepülőkben és ez nem minden alap nélküli. Másrészt, aki dolgozni jön és dolgozik is, az a jövedelme egy részét itt költi el, vagyis a helyi gazdaságot erősíti – hangzott el a közbiztonsággal kapcsolatban.

„Nem a statisztika a meghatározó a közrend és a közbiztonság szempontjából, hanem a szubjektív biztonságérzet” - hangsúlyozta a megyei közgyűlés vendégeként felszólalt Papp Károly, országos rendőr-főkapitány.

Emlékeztetett, hogy méri a Belügyminisztérium a szubjektív biztonságérzetet: az önkormányzatokon keresztül, évente, kérdőíves módszerrel. A települési önkormányzatoknak nem kötelező a válaszadás, de Vas megye aktív: a 216 településből, több mint 70 önkormányzat adott választ a kérdésekre. Az összesített vasi vélemények szerint egy öt pontos skálán 4,5 pontos a biztonságérzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!