Rendőrségi

2016.08.26. 16:10

Zsebesek mindenhol vannak – Mielőtt kimerészkedik a karneváli forgatagba, feltétlenül olvassa el!

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján tette közzé 16 pontból álló karneváli bűnmegelőzési kisokosát. Tették ezt azért, hogy a felhőtlen szórakozás közben ne válhassunk áldozattá.

Budai Dávid

A bűnmegelőzési tanácsokat apróbb változtatásokkal és még apróbb kiegészítésekkel ezennel közreadjuk:

1. A rendezvényre indulás előtt kérje meg szomszédját, hogy figyeljen az Ön lakására! (Lehetőleg olyan szomszédot kérjen meg, aki magasról tesz a 17. történelmi karneválra)

2.Ha előreláthatóan későn fog hazaérkezni, hagyjon égve egy lámpát! Abban az esetben, ha rendelkezik időkapcsolóval, aktiválja azt!

3. Csukjon be ajtót, ablakot.

4. A Kkrnevál területére csak a legszükségesebb értékeit vigye magával!

5. Zsebesek mindenhol vannak, éppen a karneválon ne lennének? Forgalmas helyen, nagy tömegben fokozottan vigyázzon értéktárgyaira!

6. Ha táskával rója az utakat, egy pillanatra se hagyja őrizetlenül, ugyanis ez a pillanat éppen elég ahhoz, hogy soha többé ne lássa. Javasoljuk a hasitasit.

7. Ne tartson okmányokat, értékeket hátizsákja, táskája külső zsebeiben, sőt farzsebében is csak a barátnője kezét tartsa!

8. Az előző pontból következik, hogy mobiltelefonját, pénztárcáját, iratait mindig a táskája belső zsebében helyezze el!

9. Azt pedig szinte már mondani sem kell, mégis mondjuk, hogy bankkártyája PIN-kódját ne tartsa a kártya mellett, továbbá tárolja külön lakáskulcsát és személyes iratait!

10. Nem lehet elégszer ellenőrizni, hogy a táskája be van-e csukva!

11. Ha kocsival érkezik, meg se kíséreljen a belvárosban parkolót keresni.

12. Autóját mindig zárja be, az ablakokat húzza fel, és kapcsolja be a riasztót, ha van. Tegye meg ezt akkor is, ha csak pár percre száll ki a járműből!

13. Gépkocsijában még rövid időre se hagyjon jól látható helyen értékeket!

14. A gépjármű okmányait, személyes iratokat, pénzt, bankkártyát, kulcsokat soha ne hagyjon a gépkocsiban!

15. A tömegben fordítson fokozott figyelmet gyermekeire és idős hozzátartozóira. Beszéljék meg, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha elveszítenék egymást a nagy tömegben! Jó hír, hogy az idei karneválra elkészültek azok a pólómatricák, amelyekre felírhatjuk a karneválon kalandozó gyerek nevét és a hozzá tartozó felnőtt mobilszámát! A matricához bárki ingyenesen hozzájuthat a Fő téri karneváli információs pavilonban (a Szentháromságszobor mellett), a Tourinform Irodában (Király u. 1-3.) és a rendezvény napjaiban a Kalandvárban és az Öreg Város Vásárában szolgálatot teljesítő önkénteseknél.

16. Végezetül: ne legyen rá szükség, de amennyiben szükséges, hívják a rendőrség 112-es, vagy a 107-es segélyhívó számát, illetve forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz! Biztosíthatjuk, hamar fog találni egyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!