Répcelak

2016.10.27. 15:55

Mesébe illő történet a tekéseké

Répcelak - 120-at kell gurítani versenyenként, de hibázni nem lehet. Mesébe illő lehetőséget kaptak a tekések, amivel élni tudtak.

Budai Dávid

A répcelaki tekések szó szerint világraszóló eredményt értek el éppen három héttel ezelőtt. Október 8-án a Répcelaki SE tekecsapata megnyerte a németországi Straubingban rendezett NBC-kupát. De vajon mi az az NBC-kupa? Hogyan sikerült a példátlan bravúr? Mekkora utat tettek meg a tekések a kupagyőzelemig és hova vezet az útjuk ezután? Egyáltalán, mi fán terem a teke? Kiss Zsolt edző-szakosztályvezető, és Gallen Ervin, a Répcelaki Sportegyesület vezetőségi tagja, mindent elárultak. Először is a teke és a fa valóban szorosan összetartozik. Utóbbiakat kell ugyanis ledönteni, aki viszont azt hiszi, hogy egy ügyes gurítással minden el van intézve és, hogy ez igazán menne neki is, az bizony nagyot téved. Kezdjük ott, hogy egy versenyen 120-at kell gurítani egy játékosnak. Minden harminc gurításra 12 perc áll rendelkezésre, aztán új pálya jön, és így tovább, míg a negyedik pálya és az összesen 120 gurítás meg nem lesz.

A Répcelaki tekecsapat egy része: Varga Levente, Kuslics Gergely, Kakuk Levente csapatkapitány, ifj. Móricz Zoltán, Gombos Balázs, Kiss Zsolt edző-szakosztályvezető és Molnár Pál Fotó: Unger Tamás

Hihetetlen vagy sem, de nincs két egyforma pálya a világon, még a répcelaki tekések négy pályája is mind különbözik egymástól. Persze első ránézésre semmi különbség nincs köztük, egy amatőrnek talán gurításkor sem tűnne fel a különbség, de egy profi pontosan tudja, melyik pályán hogyan gurítson. Feltéve, ha ismeri a pályát, a mi persze sok esetben nincsen így. Éppen ezért kevés olyan sport van, ahol a hazai pályának nagyobb jelentősége lenne, mint a tekében. Az NBC-kupa persze idegenben volt, Németországban. A tekében három nemzetközi bajnokság van. A bajnokcsapatok a Világ-kupán, a második helyezettek az Európa-kupán, a harmadikok pedig az NBC-n csapnak össze. Répcelak ez utóbbiban versenyzett másik 24 csapattal együtt, azonban a selejtezőben öt fával kiestek. Már éppen indultak volna haza, amikor szóltak nekik, várjanak, gond van az egyik csapattal. Az történt ugyanis, hogy az egyik csapat a megengedett két külföldi játékos helyett, hármat küldött versenybe, ez pedig tilos. Így a Répcelak kapott egy újabb lehetőséget. Ezzel pedig annyira tudtak élni a fiúk, hogy nemcsak életük legjobbját gurították, ami már közelíti a világcsúcsot, de megnyerték a kupát is. A bravúrral a répcelaki csapat negyedévszázados fennállása óta messze a legjobb eredményét érte el. Ez valóban egy mesébe illő történet. És hogy hogyan sikerült mindezt elérni? Úgy, hogy a répcelaki csapatból négyen a magyar válogatott bő keretének tagjai, ketten pedig világklasszis játékosok.

Rettentően kell szeretni ezt a sportágat ahhoz, hogy valakiből ilyen szintű játékos legyen. Legalább egy évtized kell, heti minimum két edzés és szinte minden hétvégén egy verseny. És ne feledjük, itt mindenki munka és tanulás mellett éri el azt, amire már a világ is odafigyel. A tekében nincsen pénz, sőt minél nagyobb az eredmény, annál többet kell fizetni. Ez a sport éppen ezért és a rengeteg verseny miatt nagyon sok lemondással jár. A tekézésre születni kell, mondja Kiss Zsolt edző, aki szerint csak az intelligens tekés a jó tekés. A versenyeken nincs idő a gondolkodásra, akinek nincs a kezében a gurítás, aki pánikba esik, annak vége van. Sokan nem is gondolnák, de nem a kéz, hanem a derék és a láb van igénybe véve. Igaz ugyan, hogy egy ötvenéves is lehet jó tekés, ám a legjobbak a harmincas korosztályból kerülnek ki. A répcelaki fiúk most még többnyire fiatalabbak, így ha minden igaz még nincsenek a csúcson, van még bennük tartalék. A csapatban egyébként összesen 11-en vannak, hét felnőtt és négy ifjúsági versenyző. Répcelakon szeretik a tekéseket, nagyon is. Sokszor olyan sok a néző, hogy nem férnek be a terembe, egy százezres városban sem mennek ki többen egy-egy meccsre, mint itt Répcelakon, ahol háromezren sem élnek - mondja Gallen Ervin, aki elárulta azt is, hogy a répcelakiak mostani sikere külföldön nem okozott olyan hatalmas meglepetést, mivel a magyarokra régóta odafigyelnek a tekében. Helyzetük a világban olyan, mint a vízilabdásoknak, figyelnek rájuk és tartanak tőlük. És, hogy most hova tovább? Most a Világ-kupa első hét, az Európa-kupa első öt és az NBC-kupa első három helyezettje, valamint a címvédő csapata mérik össze erejüket. A Bajnokok Ligája, már az elit liga, ha ezt is sikerülne megnyerniük, akkor Répcelak kerülne a teke trónjára. Sokak szemében persze már most is ott vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!