Sárvár

2017.01.10. 17:25

A gyümölcsöző évet értékelte Sárvár polgármestere

Sárvár - Ha a kínálkozó lehetőségeket kihasználjuk, élhető kisvárosi környezetet tudunk a polgárainknak biztosítani - vallja Kondora István, Sárvár polgármestere. Az elmúlt időszak fejlesztéseit és történéseit tekintve a város 2016-ban is élni tudott adottságaival és lehetőségeivel.

Pajor András

- Mivel a fejlesztési pályázatok csak most indulnak el, eddig elsősorban önerőből fejlesztettünk. Májusban adtuk át a több mint félmilliárd forintból megvalósított új városi köztemetőt a Hegyközségben, és már üzemel itt az új szennyvízcsatorna-hálózat is. Az utak és a járdák építése a korábbi évekhez hasonló ütemben zajlott. Az idei két legnagyobb útépítésünk a Tomori Pál és Kinizsi Pál utcákban valósult meg az úgynevezett terramixes technológia segítségével. A Kinizsi utca felújításához 30 millió forint támogatást kaptunk a Belügyminisztériumtól. Számos épület homlokzata megújult idén, és tetőcserék is történtek több közintézmény esetében, így például a Dózsa utcában, a Móricz Zsigmond és a Várkerület utcákban. A Sárvári Csicsergő Óvodában műfüves ovifocipályát avattunk, a fürdőben pedig idén is új csúszdákat adtunk át - sorolta az elmúlt év fejlődését Kondora István.

Dr. Kondora István polgármester egy sárvári rendezvényen mond beszédet: átadásból szerencsére jutott bőven a 2016-os esztendőre Fotó: Pajor András

- Sárvár is megérezte az iparűzési adóbevételei esetében a válságot, de nem érintett bennünket olyan súlyosan, mint más településeket. Az idegenforgalmi adó esetében még jobb volt a helyzet, mert ebben az időszakban is folyamatosan jöttek létre újabb szálláshelyek. Elérte már a 2008-as szintet az ipari termelés volumene, amely azóta is folyamatosan nő. Ebből következően elkezdett nőni az iparűzési adóbevételünk is, most 10-15 százalék közötti a forintban is kifejezhető többletbevétel - számolt be a város stabil gazdálkodásának alapjairól a város vezetője.

- Ezzel összefügg az álláskeresők számának drasztikus csökkenése. A munkanélküliség 8,2 százalékos volt 2010-ben Sárváron, amikor én polgármester lettem. A legutóbbi adatok szerint most 1,7 százalék, ami azt jelenti, hogy lényegében nincs is munkanélküliség. Egy nagy problémával is meg kell küzdenünk, nemcsak itt Sárváron, hanem országosan is: a munkaerőhiánnyal. Hozzánk is nagyon sokan jönnek Kelet-Magyarországról dolgozni, vagy éppen Erdélyből. De az is tény, hogy a sárvári munkaerő egy része pedig vonzódik a magasabb keresetek reményében Szombathelyhez, valamint Ausztriához. Ezzel a kihívással is szembe kell néznie a munkáltatóknak a következő időszakban - mondta.

- Nyolcvan százalékát saját erőforrásainkból teremtjük elő a bevételeinknek. Nagyon kevés ilyen település van ma Magyarországon, ez köszönhető egyrészt az erős idegenforgalomnak, hiszen az ország tíz leglátogatottabb településének egyike vagyunk, és a nagyon erős ipari háttérnek. Ebben az évben nőtt a fürdőnk és a szállodáink látogatottsága is, nagyon kedvelik Sárvárt a belföldi és a külföldi turisták is. Az ipar esetében nemcsak a meglévő cégeink termelési volumene nő, hanem egyrészt vállalaton belüli fejlesztések is megvalósulnak, másrészt új ipari befektetők is elkezdtek érdeklődni. Nagy öröm számunkra, hogy több száz új munkahelyet teremt az a több mint félmilliárd forintos beruházás, amelynek keretében az egyik nagy sárvári üzemben elindították egy világszínvonalú terméksorozat gyártását - szólt az iparfejlesztésről a polgármester.

- Az év végén vált bizonyossá, hogy évtizedes álom válik valóra a következő hónapokban: elkezdődhet a multifunkcionális sportcsarnok megvalósítása - emelte ki a választási ciklus legfontosabb döntését a polgármester. - Tíz évvel ezelőtt a volt téglagyár területét a rendezési tervben sport- és rekreációs célokra jelölte meg az önkormányzat, már akkor egy nagy ívű fejlesztésen gondolkodtunk, amelyben csak az első lépés lesz a csarnok, mert az elkövetkezendő évtizedekben szeretnék tovább fejleszteni ezt a területet. Köszönet Ágh Péter képviselő úrnak, aki az elmúlt három évben mindig kereste azt a lehetőséget, ahol a sárvári sportcsarnok ügyét tudatosan és tervszerűen képviselhette. Ennek most meglett az eredménye: kétmilliárd forintot kapott Sárvár a sport- és rendezvénycsarnok építésre - mondta Kondora István.

A sportcélú fejlesztésre fordítható társasági adóból, TAO-támogatásból további két sportlétesítmény valósulhat meg. A Sárvár FC telephelyén megépülhetnek az új műfüves és füves pályák mintegy 280 millió forintos beruházás eredményeként. A Nádasdy iskola sportcsarnokában tervezett öltözőfelújítás is megvalósulhat a kézilabda-szövetséggel együttműködve, ennek a beruházásnak a költsége közel 110 millió forintot tesz ki.

Az elmúlt időszakot összegezve Kondora István így fogalmazott:

- Legyünk megelégedettek, boldogok, mert egy nagyon szép kisváros polgárai lehetünk. Nekem külön megtiszteltetés, hogy immár hat éve vezethetem ezt a várost a kollégáimmal. Azt tartom, legyünk elég okosak ahhoz, hogy tudjunk az élet által adott lehetőségekkel gazdálkodni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!