Sárvár

2016.05.26. 18:59

Hid élők és a holtak között - Új köztemetőt avattak Sárváron

Sárvár - 186 éve nem volt hasonló esemény a városban: új köztemetőt avattak csütörtökön. A hegyközségi sírkert több ütemben zajló építési költsége meghaladta az 500 millió forintot.

Pajor András

- Egy városnak gondoskodnia kell az élőkről és a halottairól. Ezért az új sírkert nem egy beruházás, hanem lelki kötelesség - mondta köszöntőjében Kondora István polgármester.

- Méltó búcsúhely lett a sárvári polgárok számára, de csak a testé, mert a lélek él - emlékeztetett beszédében Ágh Péter országgyűlési képviselő. Az új sírkert nemcsak a város kapuja a főút mellett, hanem a reményé is, ami hidat képez az élők és a holtak között. Az új köztemetőt a katolikus, az evangélikus és a református egyház szertartása szerint szentelték fel. Az ünnepségen közreműködött a Sárvári Oratórikus Kórus.

Fotó: Pajor András

Hét éve kezdték keresni a helyet, mert az 1830-ban megnyílt városi nagy temető lassan betelik. A hegyközségi helyszín tűnt a legalkalmasabbnak, ahol a kivitelezés első ütemében a 84-es főút érintett szakaszát szélesítették ki, és két buszöblöt építettek megállószigettel, mintegy 80 millió forintos költséggel. Ezután a hathektáros területből kéthektárnyit, az új sírkert magját kerítették be, ahol megkezdődtek a közműellátást biztosító, valamint az építkezési munkálatok. A bejárati kapu két kisebb tornyos épületében a porta és virágbolt található. A temetőben kialakítottak 1080   sírhelyet   és 72 díszsírhelyet. A fásítás és a füvesítés   megadta a megfelelő  szakrális környezetet.

Az ötszáz négyzetméteres  ravatalozó épületében helyet  kapott  egy üzleti célú bemutatóterem, hűtőhelyiség  és  a hozzá tartozó boncterem, valamint raktár.

A régi Soproni úti temetőben 2020-tól már csak a kijelölt parcellában helyezhetőek el új sírok, rátemetés pedig csak egyenesági rokonok esetében lehetséges. A szokások változásával egyre gyakoribb a hamvasztás, így tartalmaz két urnafalat a temető. Ám az új sírkert szép környezete és a most megváltható központi fekvésű nyughelyek miatt az új köztemető hamar elfogadott lesz, hiszen ez is majd kétszáz évig fogja szolgálni a várost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!