Sárvár

2014.06.25. 18:10

Kell a vízálló pelus

Sárvár - Ellenőrzik a vízminőséget, és a gyerekeknek oktatást is tartanak a higiénés szabályokról - ezt Vancsura Miklós, a sárvári fürdő igazgatója mondta annak kapcsán, hogy a hétvégén több úszó fertőzést kapott a Balatonban.

Farkas Eszter

Ami már biztos: nem a halpusztulás okozhatta azt a tömeges fertőzést, amelynek következtében Risztov Éva olimpiai bajnok mellett több mint száz résztvevő került kórházba a Balatonfürednél rendezett Magyar úszás napja elnevezésű rendezvényen. Bár volt, aki a Balatonban már egy hete tömegesen pusztuló halak tetemeit okolta a sportolókat kórházba juttató fertőzés miatt, ezt az összefüggést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal cáfolta, és a gyanú végül kalici- vagy rotavírus-fertőzésre terelődött. Ezek a vírusok szinte kizárólagosan emberi széklettel terjednek, ezért volt, aki a szárazföldről mindenhonnan a tóba ömlő, tisztítatlan szennyvizet tudta be a megbetegedések okának. A Veszprém Megyei Kormányhivatal közleménye szerint ugyanakkor a Balaton vízminősége kiváló, tehát nem az egész tavat érinti a probléma.

Vancsura Miklós, a sárvári fürdő igazgatója szerdán a sajtó számára ügyeletet tartott a témával kapcsolatban.

Biztonságban fürödhetnek az emberek Sárváron, hiszen folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét (Fotó: Szendi Péter)

Szerkesztőségünk megkeresésére a fürdő vezetője elmondta: a sárvári fürdő vízminőségét kétóránként ellenőrzik, ráadásul itt alkalmazták elsőként az Európában is újdonságnak számító vízkezelési technológiát - az ultraszűrőt, amely klór hozzáadása nélkül is baktériummentesen és kristálytisztán tartja a vizet.

- Vízminőség szempontjából nagyon erős a kontroll nálunk. A gyerekeket pedig már tudatosan igyekszünk a fürdőzés higiéniájára megtanítani, előadásokon keresztül. Például, hogy fürdőzés előtt ne csak átfussanak a zuhany alatt, hanem szappannal mossák meg a hajlatokat - magyarázta el az igazgató.

- Minden kisgyermeknél előfordulhatnak balesetek. Ezért a kisgyermekes szülőket arra biztatjuk, hogy a pancsolókban is adjanak a kicsikre vízálló pelenkát, mert ezzel ezek a balesetek kiküszöbölhetőek. Abban az esetben, ha mégis hasonló dolog történik, azonnal leengedjük, kipucoljuk és fertőtlenítjük a medencét. Azt gondolom azonban, hogy egy kis odafigyeléssel és a szabályok betartásával biztonságban élvezhetjük a fürdőket, s tapasztalataim szerint erre egyre jobban figyelnek is az emberek - emelte ki az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!