Sárvár

2016.02.05. 19:44

Sárvári évértékelő: ötcsillagos várost építenek

Sárvár - Ünnepélyes évértékelőn foglalta össze Kondora István, Sárvár polgármestere az elmúlt időszak történéseit.

Cseszkó Tamás

Szijjártó Valéria, Sárvár jegyzője híres arról, hogy az immáron hagyományos évértékelőkön hamisítatlan, mondhatnánk sárvári hangulatot teremt. Nem volt ez másképp idén sem, ezúttal Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész emelte a rendezvény színvonalát, majd az elmúlt év fontos történéseiről összeállított videómontázst mutatták be a közönségnek. - Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne - idézte a jegyző Tamási Áront, majd azzal konferálta fel Kondora Istvánt, hogy a várost talán ő ismeri a legjobban. - Polgármester úr, otthon érzed magadat Sárváron? - tette fel a kérdést a település vezetőjének. Az évértékelőn aztán a település első embere az otthon fontosságáról beszélt.

- Nem mindegy, hogy az ember milyen tartalommal tölti meg ezt a fogalmat; szeretet, minőség, rend, tisztaság, fény, rokonok és barátok kellenek ahhoz, hogy átérezzük, mi is az otthon.

Kondora István egyúttal meghatározta az évértékelő fogalmát is: szubjektív emocionális emlékezés sok objektív ténnyel. A polgármester hangsúlyozta, az utolsó hivatalos statisztikák szerint 14 ezer 932-en élnek Sárváron, 150 gyermek született az elmúlt esztendőben.

741 ezer fürdőlátogató, 491 ezer vendégéjszaka - ezekkel a számokkal foglalható össze az idegenforgalom helyzete. Ez biztosítja továbbra is a városnak, hogy a TOP5 turisztikai célpont egyike legyen.

- A közbiztonság is megmaradt azon a szinten, amire vágyunk - húzta alá a városvezető, majd rátért a gazdasági mutatókra. - Végérvényesen túl van a sárvári gazdaság a válságos éveken, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az iparűzési adóbevételek 9 százalékkal növekedtek az elmúlt évben, míg a munkanélküliség 2,1 százalék volt 2015-ben. A közszolgáltatások területén új rendszerben működik a víz- és a csatornaellátás. A polgármester tájékoztatása szerint a közszolgáltatások továbbra is magas színvonalúak.

- Az országos átlagot messze meghaladóan jól működik a helyi társadalom kohéziója - jelentette ki Kondora István, aki szerint a fogadóórákon jól lehet látni, hogy mi foglalkoztatja a lakosságot.

- Míg korábban szinte csak és kizárólag személyes problémákkal kerestek fel, segély-, munka-, lakásügyekben kértek segítséget, addig jelenleg már rendszeresen érkeznek a közösség ügyeit érintő javaslatok, kritikák, amelyeket illik megfogadni. Az évértékelőn szó esett a testvérvárosok helyzetéről is, elhangzott: a négy testvérváros tökéletesen elég arra, hogy valódi tartalommal töltsék meg a kapcsolatokat. A polgármester címszavakban sorolt számos megvalósult beruházást is: a Hegyközség csatornázása, a Gárdonyi iskola tetőcseréje, csónakkikötő a Csónakázó-tónál, közvilágítási projekt, a Nádasdy iskola energetikai megújítása, a MÁV-pályaudvar megújítása, a kívül-belül kicsinosított rendőrségi épület. - Ötcsillagos várost építünk - hangoztatta Kondora István az ismert szlogent, ezúttal azonban elárulta azt is, hogy melyek a csillagok ágai: a gyógyhely, a természeti örökségek, a Nádasdy-vár, a sárváriak teljesítménye, és a jövő nemzedéke, azaz az ifjúság.

- A következő év nagyon sok izgalmat, feladatot hoz, melyben benne van az alkotás lehetősége is. 2018. augusztus 20-án lesz ötvenéves a városunk. Meggyőződésem, hogy a polgármesterelődök munkájára építve lehet a következő ötven évben is sikeresen fejlődni - zárta gondolatait a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!