Sport

2015.07.14. 16:40

Olimpiára készülők támogatása

Szombathely – A város önkormányzata – ahogy minden évben – idén is igyekszik anyagilag hozzájárulni az olimpiai indulásra pályázó sportolók felkészüléséhez.

Horváth Erika

Alig több mint egy év – egészen pontosan 387 nap – múlva, 2016. augusztus 4-én kezdődnek meg a brazíliai Rio de Janeiróban a 31. nyári olimpiai játékok. A sportolók keményen dolgoznak, illetve hajtanak a nagyon nehezen megszerezhető kvótákra – a kvalifikációs versenyek java még hátra van.

Szombathely önkormányzata hosszú évek óta lehetőségéhez mérten igyekszik a potenciális olimpikonok felkészüléséhez anyagilag is hozzájárulni.

– A városvezetés az idei évben is fontosnak tartotta, hogy plusz támogatást nyújtson azoknak a szombathelyi sportolóknak, akiket sportszervezetük eredményeik alapján a következő olimpián való részvételre esélyesnek tart. Így a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága júniusban – a szakosztályok vezetőivel egyeztetve – tíz sportoló felkészítéséhez összesen hárommillió forintot szavazott meg – mondta érdeklődésünkre Koczka Tibor, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere. – A támogatási szerződéseket a héten aláírjuk. Ezt megelőzően a tavalyi év végén ugyancsak hárommillió forinttal járult hozzá az önkormányzat a sikeres felkészüléshez, így alig több mint fél év alatt hatmillió forinttal segítettük a sportolókat. Szeretnénk e területen is példamutató módon eljárni, hiszen úgy gondoljuk, támogatnunk kell azokat a fiatal tehetségeket, akik életüket egy adott sportágnak szánják, céljaik elérése érdekében számos áldozatot hoznak, tehetségüknek és szorgalmuknak  köszönhetően pedig megvan minden esélyük arra, hogy az olimpián képviseljék Szombathely városát.

A támogatási pénzek a sportegyesületeken keresztül jutnak majd el az érintettekhez. A sportolók két kategóriára bontva (az olimpiára jó eséllyel, illetve halványabb reményekkel pályázók) egységes összegeket kapnak.

A Haladás VSE-hez utalandó 1,8 millió forinton négy birkózó – Hatos Gábor (450 ezer forint), Ligeti Dániel (450), ifj. Veréb István (450), Csercsics Richárd (150), egy atléta – Móricz Bálint (150) és egy súlyemelő, Bazsó Bianka (150) osztozhat. A Szombathelyi Dobó SE-be 1,05 millió forint érkezik Pars Krisztián (450), Gyurátz Réka (450) és Halász Bence (150) kalapácsvetőknek címezve. A Delfin Sportiskolai SE torna szakosztályában Dévai Boglárkának ítéltek meg 150 ezer forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!