Sport

2016.04.13. 06:04

Bazsó és Gyürüs is a +75-ben indul a kvalifikációs súlyemelő Eb-n

Szombathely - Kedden utazott el a norvégiai olimpiai kvalifikációs súlyemelő Európa-bajnokságra a Haladás VSE két válogatottja. Bazsó Bianka és Gyürüs Barbara is a +75 kg-os súlycsoportban indul.

Horváth Erika

Vasárnap kezdődött meg a norvégiai Förde városában az Eb. Mivel ez az utolsó lehetőség a riói olimpiai kvalifikációra, Magyarország is teljes csapatot, nyolc férfi és hét női versenyzőt indít. Már csak legfeljebb egy férfi és egy női kvótát szerezhetnek a mieink, ehhez a férfiaknak a nemzetek közötti csapatversenyben a legjobb hét, a nőknek pedig a legjobb hat között kell végezniük.

A nőknél a Haladás VSE-ből két súlyemelőnek szavaztak bizalmat; a rutinos, 28 esztendős Bazsó Bianka (edzője Antalovits Ferenc) és a 18. évében járó, még junior korú Gyürüs Barbara (edzője: Márkus Erzsébet) is a +75 kilós súlycsoportban indulhat.

A 2014-ben junior Eb-bronzot szerző Barbarának ez az első felnőtt világversenye. Már maga mögött hagyta a lázas betegséget, ami a márciusi Savaria Kupán hátráltatta. Akkor 180 kg volt az összteljesítménye. Most 190-ig is el szeretne jutni.

Bazsó Bianka 2006-ban mutatkozhatott be először felnőtt világversenyen, mégis csupán négy vb-n és három Eb-n vehetett részt az elmúlt tíz évben. 2012-ben és 2013-ben minden különösebb indoklás nélkül ki is hagyták a válogatott keretből. Most viszont kihagyhatatlan, hiszen élete legjobb formájában van. A Savaria Kupán 92 kilós szakítása egyéni csúcsot jelentett, és csak hajszál választotta el ugyanettől a lökésben is - a 110 után a 115-öt is kilökte, de gyakorlatát belenyomás miatt nem adták meg a versenybírók. Ám a 202 kg-os összetett eredménye is egyéni csúcs. Bianka a szombathelyi versenyen rosszkedvűen mesélte, hogy az Eb-n 75 kilóban kell indulnia, ahol kisebb az esélye, ráadásul még erőt is veszíthet a fogyasztás miatt. Azóta azonban fordult a kocka, a szakvezetők úgy döntöttek, hogy megkapja a lehetőséget +75-ben. De Bia nem csak ezért örül.

- Jól sikerült a felkészülés, jó erőben érzem magam, fogynom sem kell - sorolta. - 211 kilóval neveztek a versenyre, és ezzel éppen be tudtam csúszni az A csoportba. A magyarok közül csak Nagy Péter (+105) és én versenyezhetünk a legjobbakkal. Összetettben szeretnék 210 kilóig eljutni, szakításban 93-95, lökésben 115-117 kilóval lennék elégedett. De nem lesz egyszerű, hiszen a csoporttársaim erősebbek, ezért valószínű, hogy magam után következem. Kérdés, hogy így mennyire tudom kifújni magam a következő gyakorlatig.

A női +75 kg-os súlycsoportban 20 fős a mezőny, a B csoport 12 versenyzője, köztük Gyürüs Barbara pénteken 12 órakor kezd. A nyolc A csoportos - Bazsó Biankával - az Eb utolsó napján, szombaton 14.25-től lép dobogóra. A magyar válogatottnak van még egy szombathelyi tagja a Kecskemétre igazolt Vaspöri Gábor személyében. Az ő versenye a 94 kilósok C csoportjában csütörtökön 9.30-kor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!