Sport

2016.09.22. 13:22

A szaltók mámora: Struktúraváltást határoztak el - visszajött a mosoly

Szombathely - Struktúraváltást határoztak el a Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztályának vezetői, Vizer Erzsébet és Rácz Gábor.

Horváth Erika

Vizer Erzsébet és Rácz Gábor edzői pályájuk elején, 1991-ben rakták le az alapjait a tornaszakosztálynak, amely a legjobbak közé tartozik az országban; jó néhány válogatottat is kineveltek már, akik közül Csillag Tünde Európa-bajnoki nyolcadik helyig jutott. A rengeteg munkát, gyakorlást igénylő, megálmodott, majd bejáratott rendszeren már többször is változtattak. Először 2003-ban, amikor a Zrínyi Ilona Általános Iskola lett a bázisiskolájuk, oda irányították az óvodákból kiválasztott tornászpalántákat. 2007-ben, amikor létrehozták a közoktatási típusú sportiskolákat (a Zrínyi is az lett), amelyek minden téren segítik a gyerekek sportpályafutásának kiteljesedését, egy sportosztályba öt sportág fiataljai kerültek - ismét át kellett strukturálni mindent.

Idén aztán megint újragondolták a szakosztályi felépítményt - úgy vélik, nem szabad már mereven ragaszkodni ahhoz a gyakorlatukhoz, hogy csak azok a gyerekek kaphatnak élsportképzést, akik a bázisiskolában kezdik meg a tanulmányaikat.

- Az utóbbi években egyre inkább azt éreztem, hogy nagyon belterjessé vált a szakosztályunk azzal, hogy a Zrínyibe irányítottunk mindenkit, mert a sportiskolai rendszer ezt kívánta meg - kezdte a magyarázatot Vizer Erzsébet. - A gyerekek nagyon hamar úgy gondolták, azzal, hogy őket kiválasztották - tisztelet a kivételnek - már nagyon keveset is elég ahhoz tenni, hogy ott maradhassanak. Egyre kevesebb lett a létszám, abban az osztályban, amelyikben három tornász volt, a másodikat nem igazán érdekelte, hogy előrébb jusson. Megszűnt köztük a versenyhelyzet. Közben a diákolimpiai versenyeken pedig láttam, hogy milyen sok értelmes, nagyon tehetséges, formás gyereket vesztettünk el. Mert a mi rendszerünkbe nem feltétlenül a legtehetségesebbek, a legszorgalmasabbak és a legmotiváltabbak kerültek be, hanem azok, akiknek a szülei vállalták, hogy a Zrínyibe íratják, illetve körzetesek voltak, urambocsá így volt a legkényelmesebb nekik. Mert reggel elhozza a gyereket, mi leveszünk mindent a válláról, elég ha idejön érte fél hatra. És még azok előtt is bezártuk a kaput, akik esetleg nem voltak ott a kiválasztáson, vagy nem szombathelyiek, de mégis nagyon motiváltak, a gyerek és a szülő is nagyon szeretné, hogy tornásszon. Itt volt az idő a változtatásra.

A 2016/2017-es tanévtől a motiváltságot tartják az elsődleges szempontnak a tornaedzők. A szuperovis előkészítő után nemcsak a Zrínyibe, hanem más iskolába kerülő gyerekek is jöhetnek. Sőt, megpróbálják azokat is felzárkóztatni és integrálni az élsport jellegű alapképzésükbe, akik második-harmadik osztályosként csatlakoztak hozzájuk.

- Most hét olyan gyerek került be, akik azért jönnek hozzánk, mert szeretnek tornászni, előrébb akarnak jutni. Visszajött a mosoly a terembe, visszajött a motiváció, a többieket is kicsit átbillentette. Ha a szülő vállalja azt az áldozatot, hogy elmegy a gyerekért a Paragváriba, a Bolyaiba, stb. azért, hogy kettőre idehozza, akkor tényleg akarják a tornát. Reméljük, hogy ez a rendszer az élsportnak is jót tesz. Mert tényleg az fog előrejutni, aki szorgalmas. Persze mindenkinek megvannak a határai, nem lehet mindenkiből válogatott versenyző. De azért ő még egy értékes ember. Miért kellene elküldeni? A tornának vannak szintjei: az élsport, az I., a II. osztály, a hobbitorna - a szaltó mámora nem csak az élsportolókat tarthatja a tornaszereknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!