Sport

2016.09.23. 17:27

Alkotnak? De hol a futball?

E hasábokon több alkalommal szóltam a magyar futball mellett dolgozó edzőkről.

Azokról, akiknek keze nyomán alakul ki e sportágról az a kép, amely hétvégeken elénk tárul. Aki kimegy a pályákra, az a helyszínen szembesül a látvánnyal, aki nem, az a televízióból vagy az újságokból értesül. Feltehetően az utóbbiak vannak többen, hiszen a hétközi fordulóban a hat első osztályú bajnoki mérkőzés átlag nézőszáma 1735 (!!!) volt. Méghozzá úgy, hogy a Videoton-Ferencváros találkozót napjainkban is nyugodtan nevezhetjük rangadónak. Nem először teszem fel ezt a kérdést: van ennél lejjebb is?

A közelmúltban Pintér Attila a sportnapilapban azt nyilatkozta: Akik ismernek, azok tudják, mit tettem a magyar labdarúgásért... (Van önbizalma!) Rajta kívül jelenleg is van néhány „alkotó" edző az NB I-ben is, meg persze az alacsonyabb osztályokban is. Meccs előtt elmondják, hogy jól feltérképezték az ellenfelet, kiürítenek, bekerítenek, az üres területek bejátszását, a középpálya birtokba vételét és a szurkolók szórakoztatását emlegetik. Ha vége a meccsnek, akkor büszkék a csapatukra: remek mérkőzést játszottunk, helyzeteink tömegét hagytuk ki, de az ellenfél egyetlen helyzetét értékesítette és ez döntött.

Ha nem értik, kedves olvasók, egyáltalán nem baj, én sem értem teljesen e sorokat, csak próbáltam idézni a sok semmitmondó edzői nyilatkozatból. Ezek persze mostanság nemcsak a magyar trénerekre vonatkoznak, hiszen az élvonalban hat csapatnál már külföldi edző dolgozik. Közülük Thomas Doll, a Fradi edzője szóvá tette, hogy a világon sehol nincs olyan. hogy a válogatott meccs előtt két-három hétre szünetel a bajnokság. (Tapasztalhatjuk, hogy a légiósokat csak napokra engedik el külföldi klubjaik válogatottunk edzéseire.) Biztosan nem ért egyet a hazai helyzettel a többi edző sem, de nem teszi szóvá. Talán félnek – mondja a Fradi vezető edzője. Az viszont tény, a Feröer elleni játékon nem látszott a háromhetes plusz korrepetálás. Talán majd most, a sokkal erősebb Svájc ellen?

Bár a szövetségi kapitány a napokban ismét azt nyilatkozta, hogy mindennek az erőnlét az alapja. Ennek hiányát nemcsak ő maga, hanem a kluboknál fentebb említett hat külföldi edző is láthatja. Pedig köztudott, a jó fizikai állapot megszerzése a legkönnyebb. Igaz, elérni azt csak sok-sok kemény munkával lehet. Nyugodtan felteheti bárki a kérdést, miért nem dolgoznak többet a kezdetektől a magyar focisták? Miért nem ösztönzik őket edzőik nagyobb, megterhelőbb munkára? Talán akkor a bajnokságunk is magasabb szintre kerülhetne. Az azért mégiscsak furcsa, hogy a válogatotthoz behívott játékosoknak ott kell(ene) bepótolni erőnléti hiányosságaikat.

Kedves utánpótlással és felnőttcsapatoknál dolgozó edzőink: Bernd Storck nem harcolni szeretne, hanem dolgozni. Jó lenne, ha Önök nem alkotni, nagyokat mondani, hanem szép csendben csupán dolgozni akarnának. Többet, sokkal többet, mint eddig!

Bodor Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!