Sport

2014.09.23. 11:30

Elutaztak a tornászok a világbajnokságra

Elutazott Kínába, a világbajnokság helyszínére a magyar tornászválogatott. A női csapatnak van egy vasi tagja is – Csillag Tünde, a Delfin SI SE versenyzője személyében.

Horváth Erika

Október 3–12. között a kínai Nanning lesz a házigazdája a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnokságának. A magyar férfi és női csapat hétfőn még edzett egyet a budapesti Tornacsarnokban, este aztán repülőre ült. Mintegy 26 órás utazás várt rájuk. A küldöttségnek több mint egy hete lesz az akklimatizálódásra. A Magyar Torna Szövetség vezetői ezúttal sokat áldoznak a részvételre, hiszen nagy a tét. Ez a vb az első kvalifikációs verseny a 2016-os riói olimpiára. Csak a legjobb 24 csapat vehet részt a jövő évi kvalifikációs világbajnokságon. Amelyik nemzetnek nem sikerül továbbjutó helyre érnie, az jövőre már csak három egyéni versenyzővel szállhat harcba olimpiai kvótáért.

A magyar női vb-csapat a szombathelyi GP-n. Jobbról: Böczögő Dorina, Divéky Luca, Al-Salty Dália, Csillag Tünde, Romhányi Eszter, Horváth Enikő. A képről hiányzik: Makra Noémi. Hátul Draskóczi Imre szövetségi kapitány és Kelemen Márta edző (Fotó: Zergi Borbál)

Mind a férfi, mind a női magyar válogatott teljes csapatot küld csatába. Ez azt jelenti, hogy hét-hét tornászt nevezhettek, akikből egy-egy tartalék lesz. Egy-egy szeren azonban csak öten mutathatják be a gyakorlataikat, ám csak a legjobb négy eredmény számít a csapatversenybe.

Mint Vizer Erzsébettől, a Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztályának vezetőedzőjétől megtudtuk, majdnem biztos, hogy a lányoknál Böczögő Dorina, Csillag Tünde, Divéky Luca és ha a saroksérülése engedi, Makra Noémi mind a négy szeren tornászik. Az emlékezetes, három évvel ezelőtti tokiói világbajnokság óta – amikor is országos botránnyá dagadt, hogy Csillag Tünde nem vállalta a természeti és nukleáris katasztrófa sújtotta országban rendezett vb-n való részvételt – fordult a „világ”. Mint a szombathelyiek 23 esztendős, rutinos tornásza a vb főpróbáján, a szombathelyi Grand Prix-versenyen is elmondta, rendeződtek a viszonyok, úgy a csapattársakkal, mint Draskóczi Imre szövetségi kapitánnyal. Olyannyira, hogy őt választotta csapatkapitánynak.

A vb-re 73 ország 371 férfi és 325 női tornászt nevezett be. A férfiaknál 54, a nőknél 42 csapat száll harcba a 24-be jutásért. A kvalifikációs csapatverseny mellett egyéniben (összetettben és szerenként is) hirdetnek majd eredményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!