Sport

2015.11.26. 18:14

Felhők között

Szentpéterfa - A szentpéterfai Filipovits Attila személyében egy vasi pilóta is ott lesz Dubajban a világ legjobbjait felvonultató Légi Világjátékokon.

Tóth Gábor

A „repülősök olimpiáját" (World Air Games) négyévente rendezi meg a Nemzetközi Repülő Szövetség (FAI). Az idén esedékes erőpróbának december 1-12. között Dubaj ad otthont. A rangos versenyre nem lehet nevezni, a FAI kötelekébe tartozó nemzeti szövetségek kapnak kvótákat, azokat osztják szét az országok legjobbjai között. Magyarországot különböző kategóriákban (célra szálló siklóernyő, vitorlázó műrepülő, motoros sárkányrepülő, autogyro, ejtőernyő, hőlégballon, modellező, műrepülő) 17 sportember képviseli az erőpróbán - ott lesz közöttük a szentpéterfai Filipovits Attila is.

A magyar csapat a napokban tett esküt a Magyar Olimpiai Bizottság Nem Olimpiai Tagozat közreműködésével a Magyar Olimpiai Bizottság székházában Budapesten.

- Autogyro kategóriában indulok, hogy képletesen fogalmazzak, ez a gép egy sárkányrepülő és egy helikopter keverékének néz ki - árulta el Filipovits Attila. - Négy éve Olaszországban, Torinóban rendezték a világjátékokat, akkor is kaptam meghívást, ám munkahelyi elfoglaltságom miatt le kellett mondnom a részvételt - örülök, hogy most utazhatok. Óriási megtiszteltetés, hogy az ország legjobb repülősei között emlegetnek, de ha már ott leszek Dubajban, akkor megpróbálok jó eredményt elérni a nemzetközi mezőnyben is, megcélzom a dobogót. Volt összetartása, edzőtábora a válogatottnak, akkor jól teljesítettem. De egy ilyen versenyen nem a pillanatnyi forma, hanem a rutin dönt.

- Huszonkilenc éve repülök, több mint 3000 órát repültem autogyróval - nincs okom izgulni, magabiztos vagyok. Olyan ügyességi számokban kell majd versenyezni, amiket már sokszor gyakoroltam, gyakoroltattam a tanítványaimmal. Persze, ha nem jön össze az áhított dobogó, azért akkor sem leszek elégedetlen, hiszen az országot képviselhetem egy igazán rangos versenyen. Szerencsére a nemzetközi szövetség a szállásunkat, az ellátásunkat fizeti, és szponzori támogatást is tudhatunk magunk mögött. Így a világjátékokon való részvétel nem terhei meg a pénztárcánkat, csak a versenyzésre, a minél jobb teljesítményre kell figyelnünk - zárta szavait Filipovits Attila.

A magyar légi válogatott vasárnap száll repülőre és utazik el az Egyesült Arab Emírségekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!