Sport

2015.08.26. 07:45

Gyurátz Réka helytállt a vb-selejtezőben

Döntőbe ugyan nem jutott, de nagyon jól helytállt a pekingi atlétikai világbajnokság selejtezőjében Gyurátz Réka, a Dobó SE kalapácsvetője.

Horváth Erika

A női kalapácsvetés selejtezőjében két csoportban összesen 31-en léptek dobókörbe. Az elsőben szerepelt a VEDAC háromszoros olimpikon magyar csúcstartója, Orbán Éva – neki nem sikerült tudását nyújtania, elsőre 64,57 métert dobott, és ezzel is zárt, mert a további két kísérlete érvénytelen volt. A B csoport harmadik dobója volt a 19 esztendős – ifjúsági világbajnok, junior vb- és Eb-ezüstérmes – Gyurátz Réka. Akinek idén nem vált valóra az álma a junior Európa-bajnokságon,  nem az övé lett az arany, sőt egy rossz napot kifogva még érem sem került a nyakába.

Gyurátz Réka jónéhány esélyesebb riválist megelőzve nagyon jól teljesített élete első felnőtt világbajnokságán Fotó: Unger Tamás

A júliusi korosztályos kontinensviadal óta azért dolgozott keményen, hogy ne csak az ország, hanem a világ előtt is bebizonyítsa, az akkori ötödik helyet érő 62,94-nál sokkal többet tud, sőt, hogy jobb francia riválisánál, aki 67,20 méterrel vitte haza az aranyérmet Svédországból. Réka Pekingben nehezített körülmények között – délelőtt, három kísérletből – is kivágta a rezet. Elsőre 64,94 métert mértek, másodikra dobta a 68,26-ot (amellyel bőven junior Európa-bajnok lehetett volna), harmadikra pedig 65,37 métert.  És ha hozzátesszük, hogy Németh Zsolt és Németh László tanítványának  70,39 méteres egyéni csúcsa csak a 27. volt a rajtlistán, akkor az,  hogy a 68,26-dal csoportjában kilencedik,  összesítésben a 19. tudott lenni,  nagyon jó teljesítményt jelent. Úgy, hogy a 31 fős mezőnyből 22 kalapácsvetőnőnek volt nagyobb az egyéni csúcsa a 72,50 méterben megállapított döntőbe kvalifikáló szintnél.

Ezt összesen négy versenyzőnek sikerült teljesíteni; a  további nyolc legjobb eredményt elérővel (69,86 volt a legkisebb dobás, amivel még tovább lehetett jutni).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!