Sport

2017.02.08. 19:14

Hengerelt a Chalon az utolsó tíz percben

Harminc percig volt partiban az Egis Körmend a Chalon ellen, amely megmutatta, hogy valóban esélyes akár a kupa végső sikerére is. A franciák egyszerűen jobban, pontosabban kosárlabdáztak, megérdemelten arattak fölényes sikert.

Németh Zsolt

 

Körmend, FIBA Európa Kupa nyolcaddöntő, első mérkőzés, 2000 néző V: Baldini (olasz), Beljakov (orosz), Manos (görög)

KÖRMEND: PETTY 24/6, Smith 11/6, Ferencz 2, Allen 10, Csorvási 11

Csere: Horti 7/3, GIBBS 13/6, Loveridge -, Németh Á. -

Vezetőedző: Gasper Potocsnik

CHALON: ROBERSON 26/21, Nzeulie 7/3, HARRIS 14/12, CLARK 27/3, Fall 6

Csere: Pitard 3/3, Bouitelle 5/3, Loum 2, Marshall 7, Ganstwa 2

Vezetőedző: Jean-Denys Choulet

Az eredmény alakulása. 4. p.: 9-6. 7. p.: 13-17. 13. p.: 19-31. 19. p.: 35-34. 25. p.: 49-49. 28. p.: 54-54. 35. p.: 62-84. 39. p.: 72-95.

A szurkolókat a játékosok és a szakvezetők fotói fogadták a zsűriasztal fölötti falon, ezzel az újdonsággal is igyekezett kedveskedni a klub.

A vendégek viszont egyáltalán nem kedveskedtek. Harris két triplájával nyitott a Chalon, ahogy az várható is volt. A Körmend kettesekkel igyekezett lépést tartani, majd Csorvási plusz egyes dobásával már vezetett. Harris harmadik hármasáig, mert azzal újra fordult a kocka. Magas tempóval rohamozott a Chalon és jól védekezett, el is húzott hattal. Horti zsákolt, de még ő is eltörpült Fall mellett, aki 218 centiméter magasra nőtt. Fall is húzott egyet, Potocsnik edző kért időt, mert tartós volt csapata hátránya. Látszott, hogy valóban az eddigi legerősebb ellenfél érkezett Körmendre, bár megfordult már néhány erős európai gárda. A hazaiaknak a dobóhelyzetekért is keményen meg kellett dolgozni, és a dobószázalék nem volt túl jó, így a kisszünetben már 11 ponttal mentek a franciák. A távoli dobások nem ültek hazai részről, leginkább a palánk alól jöttek a pontok. A közönség nem zárta a szívébe a játékvezetőket, de nem ezen múlt, hogy nem sikerült közelebb zárkózni, bár szigorított védekezésén a Körmend is. Clark 2+1-es akciója után ismét hazai idő és nézőtéri tüntetés következett.

A 15. percben tört meg a jég és beakadt az első körmendi tripla Gibbstől, amit az irányító egy labdaszerzéssel és ziccerrel fejelt meg. A vendégek is elhasználtak egy időkérési lehetőséget, bár ekkor még héttel ment a Chalon. Triplaváltás után Allen zsákolt decemberi kérőjének, hiszen a Chalon vitte volna őt, ha engedik Körmendről, de ő maradt. Igaz, most nem nyújtott extrát, mint eddig a FIBA kupában. Petty faulttal együtt dobott kosarat, felrobbant a csarnok, Zúgott a „Mindenki körmendi!”. Choulet mester kért újabb időt, mert 31-34-ig zárkóztak a hazaiak, majd Gibbs hármasával már vezettek! Egyre több energiát fordítottak a vendégek a reklamálásra, pedig nem sok okuk volt rá. Roberson hármasával azért visszavették a vezetést a nagyszünetre. (37-39) Smith hozta egálra a második félidő elejét, de Csorvásit megszórták faultokkal. Elléptek a vendégek újfent, de Horti és Petty is hármast dobott, Allen ziccerével és büntetőjével pedig megint vezetett az Egis Körmend.

Gyűltek viszont a hazai személyi hibák, ami nem ígért jót. Egál körül ment a negyed, mindig volt körmendi válasz a vendégkosarakra. Roberson negyedik triplájára viszont ez elmaradt, Clark is betalált, Potocsnik edző kért időt, és az ellenőrnél jelezte azt, hogy szerinte túl szigorúak a játékvezetők vele és csapatával. Harris negyedik hibája jól jött, de Smith csak egy büntetőt dobott be a háromból. Amúgy sem mentek jól a büntetők hazai oldalon. Hat pont volt a Körmend hátránya az utolsó tíz perc előtt. Az igyekezet megvolt, de számos hiba csúszott a támadásokba. Egy perc alatt tíz lett a hátrány. Sorra adta el a labdát az MTE, 60-73-nál jött is az időkérés. Az ex-paksi Roberson rámolt be újabb két triplát, ekkor már nem a játékvezetőkre volt mérges Gasper Potocsnik. 13-0-s rohammal lépett el a Chalon alig több, mint három perc alatt. Megint oda lett a labda, húsz fölé ment a hátrány.

A nagyon nem szeretett Clark sem kegyelmezett, gyakorlatilag eldőlt a meccs, pedig több mint öt perc volt még hátra. Elképesztő pontossággal céloztak a franciák közelről és távolról egyaránt, nem volt ellenszere a Körmendnek a bajra. Derekasan harcoltak a piros-feketék, akiket meg is ünnepeltek szurkolóik a végén, de ez most kevés volt a francia topcsapat ellen.

 

Mestermérleg:

Gasper Potocsnik: – Gratulálok a Chalonnak, megmutatták, hogy valóban nagyon jó csapatot alkotnak, megérdemelten győztek. 25-30 percig felvettük velük a harcot, de az utolsó negyedre kicsúszott a kezünkből a mérkőzés. Olyan különbség alakult ki, ami nem mutatja hűen a mérkőzés képét. De a vendégek kiemelkedő dobóteljesítménnyel rukkoltak ki, közelről és távolról egyaránt. Mi sokkal kevésbé hatékonyan támadtunk, itt volt igazán a különbség a két csapat között.

Jean-Denys Choulet: – Nehéz mérkőzésre készültünk, hiszen tudtuk, hogy két francia csapatot is fölényesen legyőzött itthon a Körmend. Sikerült okosan, nyugodtan kosárlabdáznunk, sem a hazai védekezés, sem a szurkolók keltette hangulat nem befolyásolt minket. A hatékony támadás mellett jól védekeztünk Petty, Allen és Smith ellen. Összegezve jól védekeztünk és okosan támadtunk, ezért nyertünk ma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!