Sport

2014.07.27. 16:00

Két vasi újonc az NB I-ben: a Balogunyom az NB II. dél-, a Kőszeg az északnyugati csoportjából jutott fel

Balogunyom, Kőszeg - Nagy siker, hogy két újonc NB I-es csapata is lesz Vas megyének a 2014/2015-ös szezonban. A Balogunyom az NB II. délnyugati, a Kőszeg az északnyugati csoportjában végzett az élen.

Horváth Erika

A mögöttünk hagyott idényben az NB I. nyugati csoportjában négy vasi csapat szerepelhetett. Sajnos a Horváth-Gravitáció TK kiesett, ám a következő pontvadászatban mégis öt alakulat képviselheti megyénket.

Balogunyom, az alig 1100 lelket számláló település életében óriási siker, hogy a 2006-ban alakult csapat mára a Szuperliga mögötti második vonalba került. A megyei I. osztályban eltöltött két év után öt esztendeig az NB III-ban gurítottak. Tavaly jutottak fel az NB II-be, és most egy szezon is elég volt az osztályváltáshoz – tudtuk meg Svajda Győző szakosztályvezetőtől. Igaz, hogy a feljutáskor újonccsapatként a bentmaradást tűzték ki célul, ám félidőben már látszott hogy dobogóesélyesek. A bajnoki cím nagyon kiélezett meccsen, a nagy rivális Pécsi TSE otthonában dőlt el, ahol negyven balogunyomi szurkoló biztatása közepette 6:2-es győzelmükkel megszerezték az aranyérmet.

A balogunyomi teke tulajdonképpen családi „vállalkozásra" épül. Három-négy család kezdett el szabadidős jelleggel játszani, az idősebbekhez csatlakoztak a fiatalok is, akik most már átvették a stafétabotot.

– Kezdetben rengeteg segítséget kaptunk Várnai Lászlótól és Süle Józseftől – mondja Svajda Győző. – A lelkesedésünk azóta sem csökkent. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy – jáki – kivétellel minden játékosunk balogunyomi kötődésű. Az edzéslátogatás százszázalékos. Aki délután dolgozik, az délelőtt gurít. Az eddigi csapatunkkal vágunk bele az NB I-be is. Saját pályánk nincs, eddig a szomszédos Jákon játszottunk. Mivel nem elég a kétsávos pálya, váltanunk kellett – a szombathelyi VAOSZ lesz az új otthonunk. Úgy vélem, szakmailag és anyagilag is készen állunk a magasabb osztályra. Vannak helyi kötődésű támogatóink, elsősorban azokban a családokban, ahol tekéznek – ezután is számíthatunk rájuk. Tisztes szereplésben, bentmaradásban reménykedünk.

A Balogunyom TK a 2014/2015-ös szezont már az NB I. nyugati csoportjában kezdheti. Állnak (balról): Gáspár Ervin, Józsa Gábor, Kiss Attila, Svajda Zoltán, Svajda Győző, Virág Péter, Kiss Imre. Guggolnak: Doma Attila, Kiss András, Dugmonits Mihály, Kiss Tamás, Kiss Zsolt, Virág Bence. Fotó: Balogunyom TK

A Kőszegi SE NB I-be jutott csapata. Állnak balról : Horváth Zoltán, Kovács Martin, Nádor Zsolt szakosztályvezető, Polgár Károly, Szegedi Jenő szponzor, Kovács Tamás szponzor, Gugcsó Károly, Szegedi Szilveszter, Sárközi Lajos. Guggolnak: Kozmor László játékos-edző, Biczó Miklós, Bagi Imre, Guttmann Attila. Fotó: Kőszegi SE

Kőszegen 1979 óta foglalkoznak a tekézéssel, már minden osztályban próbára tehették magukat. Tizenhat évvel ezelőtt két szezont az akkor még legmagasabb osztálynak számító NB I-ben is eltöltöttek. A legújabb időszámítás öt éve kezdődött – ekkor vette át Nádor Zsolt a csapat irányítását. Minden játékosuk kőszegi kötődésű. Nagy energiákat fordítanak az utánpótlásnevelésre is. Az NB III-ból 2012-ben jutottak fel az NB II-be, ahol a tavalyi ötödik hely után most sikerült bajnoki címet szerezni – ezzel a célkitűzést is teljesíteni. Miután két hazai meccset is elvesztettek, 6 pontos előnyük úszott el, így nem volt izgalommentes a végjáték. De végül a Jánossomorjával szembeni holtversenyben fél csapatponttal a kőszegiek felé billent a mérleg nyelve.

– Az országos szövetség 2015-től teszi kötelezővé a panel borítású pályát. A miénk még öntött, valószínűleg egyedüli csapat leszünk a mezőnyben, amely ilyenen játszik – mondta Nádor Zsolt. – Az önkormányzat részéről is van szándék a pálya felújítására, reményeink szerint a jövő évben. Addig is megpróbálunk előnyt kovácsolni a régi típusúból. Az NB I. anyagilag nem ró ránk nagyobb terheket, hiszen a 12 csapatból öt Vas megyei, és a többiek is környékbeliek. Az ifikkel együtt 14 fős a keretünk, a második csapatunk a megyeiben szerepel. Nagy teke élet van Kőszegen, a városi bajnokságban tíz csapatban közel 130-an játszanak rendszeresek – szerencsére van honnan merítenünk. Egyetlen új játékosunk lesz, Szegedi Jenő eddig amatőr tornákon remekelt, most leigazoltuk, így rá is számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!