Sport

2017.07.10. 18:16

Ligeti-arany Varsóban: a HVSE birkózója megnyerte a Lengyel Nagydíjat

Aranyérmes lett a Lengyel Nagydíjon a Ziólkowski-emlékversenyen Ligeti Dániel, a Haladás VSE nehézsúlyú, szabadfogású birkózója.

Horváth Erika

Közel három hetet töltött Lengyelországban a Haladás VSE 125 kilós, Eb-ezüst- és kétszeres bronzérmes birkózója, Ligeti Dániel. Először egy nemzetközi edzőtáborban volt Spalában, amit a 26. alkalommal megrendezett Ziolkowski-emlékversennyel zárt le - jobban nem is sikerülhetett volna.

- Már a tábor is jó volt, és ez meglátszott a versenyen, a birkózásomon is. Kazah, fehér-orosz, lengyel, finn birkózókkal, öt-hat hozzám hasonló képességűvel gyakorolhattam, mindig volt edzőpartnerem - idézte fel a lengyelországi napokat a szombathelyiek hamarosan 28 éves válogatottja. - A versenyen az első ellenfelem, a fehérorosz U23-as Eb-ezüstérmes srác valamiért nem jött fel a szőnyegre, visszalépett. Pedig az edzőteremben még készült a meccsre. Nem örültem neki, hogy az egyórás bemelegítés után nem birkózhattam.

Ligeti Dániel edzőtáborról edzőtáborra jár - közben versenyeken gyűjti a sikerélményeket. Varsóban volt elég sok belőle
Fotó: Unger Tamás

A negyeddöntőben a grúz Mesvildisvili következett, akit 4-0-ra győzött le Ligeti Dani.

- Sok mérkőzését láttam már, amelyeken a súlycsoportunk egyik legjobbja, Petriasvili ellen birkózott. Igyekeztem ellesni, hogyan védi le az olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok támadásait. Nem volt éppen kellemes az első személyes találkozásunk. 4-0-s vezetést szereztem, de nehéz volt meg is őriznem az előnyt, mert az utolsó másfél percben rengetegszer próbálta a lábamat támadni. Eléggé elfáradtam.

Könnyebbnek bizonyult az elődöntő az U23-as Eb-bronzérmes lengyel Kosciolekkel szemben.

- Már 7-0-ra vezettem, de megbosszulta magát, hogy korán le akartam zárni a meccset. Elkezdtem kapkodni, és egy lábra támadással 7-4-re felzárkózott. Jól csinálja, ő lehet a következő évek felfedezettje.

Már csak a döntő volt hátra az újdonsült 125 kilós orosz bajnok, Hizrijev ellen.

- Nagyobb volt a testsúlya, az első menetben engem meg is intettek, csak a végén tudtam egyenlíteni - videózás után adták meg a pontot. A második menetben is challenge-et kellett kérni, hogy igazoljuk, valóban kilépett a szőnyegről az orosz (2-1). Innentől viszont már nem volt szoros; sikerült tushelyzetbe vinnem, majd miután kimenekült, visszabillentenem (6-1). Idén egyetlen nemzetközi versenyem volt, amelyen nem sikerült érmet szereznem, az Európa-bajnokság, ahol ötödik lettem. Viszont most először állhattam fel a dobogó tetejére, ennek nagyon örülök. Remélem, ez a lendület kitart a vb-ig - zárta versenybeszámolóját Ligeti Dániel.

A szombathelyi birkózó csütörtökön újra útra kell, ezúttal Madrid lesz a célállomás, ahol először - szombaton - a Spanyol Nagydíjon szerepel, azt követően pedig nemzetközi edzőtáborban készül az augusztus 21-26. között rendezendő párizsi világbajnokságra. A Haladás VSE másik szabadfogású válogatottja, ifj. Veréb István egyelőre Budapesten edz, hogy várandós felesége mellett lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!