Sport

2016.05.29. 18:03

Ligeti Richárd, Hatos és Csercsis is bajnok

Budapest - Három arany- és egy bronzérmet szereztek a Haladás VSE birkózói a szabadfogású országos bajnokságon.

Horváth Erika

Veréb István, a Haladás birkózó-szakosztályának vezetőedzője nyolc versenyzővel indult csatába, és sokakat meglepve még úgy is három bajnoki címet elhoztak a nyolcból, hogy már a Csepelnek szállította az első helyet a vb- és Eb-bronzérmes ifj. Veréb István (nem a 86 kilós saját, hanem a 97 kilós súlycsoportban), a szombathelyi klub nehézsúlyú riói olimpikonja, Ligeti Dániel pedig nem indult az ob-n.

Utóbbi öccse, Ligeti Richárd viszont szőnyegre lépett a 74 kilós súlycsoportban, és nagyszerű birkózással megszerezte élete első felnőtt bajnoki címét. A szombathelyiek 22 esztendős versenyzője első meccsén a törökszentmiklósi Cimrét verte technikai tussal (10-0), majd a Vasas birkózóját, Szabó Noét intézte el 7-0-ra. A döntőben a csepeli, a 70 kilóban Eb-ötödik, nemrégiben pedig a 74 kilósok olimpiai kvalifikációs versenyén is lehetőséget kapó Gulyás Zsomborral 4-4-re végzett. Mivel Ligeti kapta az utolsó pontot, övé lett a győzelem, a bajnoki cím és az ezzel járó 50 ezer forintos pénzdíj is.

A Haladás VSE három bajnoka edzőjükkel. Balról Csercsics Richárd a harmadik, Hatos Gábor a tizedik bajnoki aranyával, a sikerkovács Veréb István és az első felnőtt címét megszerző Ligeti Richárd (Fotó: Török Nándor)

A Haladás olimpiai és vb-bronzérmese, az Európa-bajnokságokon egy ezüstöt és három bronzot is begyűjtő Hatos Gábor ezen az ob-n sem a nemzetközi sikereket hozó 74 kilós súlycsoportban birkózott. Tavaly a 97 kilóban, most a 86 kilóban indult és nyert. Ellenfelei igencsak tartottak tőle; első mérkőzésén Szabó László visszalépett, a törökszentmiklósi Sarkadit 11-0-s technikai tussal verte. Következett (volna) az ESMTK-s Mohácsi - aki szintén visszalépett. Így jutott el a fináléig, ahol az ESMTK-s Nagy Péter sem tudott pontot szerezni ellene, 7-0 lett a vége. A 32 esztendős Hatos Gábornak ez a tizedik felnőtt magyar bajnoki címe.

A 125 kiló második számú magyar birkózója, a 25 éves Csercsics Richárd Ligeti Dániel távollétében magabiztosan szerezte meg harmadik bajnoki aranyát. A kecskeméti Dajka visszalépett ellene, Budavárit (Nagyszénás) és Fodor Pétert (Vasas) 10-0-s technikai tussal győzte le. A döntőben a 97 kg első számú válogatottjának, Szmik Attilának (Csepel) két pontra futotta ellene (7-2).

Sokakkal ellentétben - akik a szezonzáróra már nem vállalták a fogyasztást - Molnár Bálint saját, 74 kilós súlycsoportjánál eggyel lejjebb, 70-ben indult. Egy meccs kivételével rendben ment minden; az UTE-s Turcsányit 12-2-re verte, majd a szintén újpesti Németh Istvánt 3-1-re. A Szombathelyről indult Kálmán Balázs (Csepel) állította meg technikai tussal (0-10), így már „csak” a bronzért birkózhatott. A dobogóra kerülés kérdését hamar rövidre zárta, hiszen két vállra fektette Horváth Gábort (Kecskemét).

- Az itthoni edzések alapján számítottam a jó szereplésre, és ez be is jött, bár előzetesen akadt olyan rivális klub, amely szerint esélytelenek voltunk aranyra. Elégedett vagyok, mert felkészültek voltak a fiúk és nagyon jól is birkóztak - összegzett Veréb István, a zöld-fehérek mestere.

Címkék#birkózás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!