Sport

2016.01.15. 17:13

Országos diáksportos elismerések - második az NLG, harmadik a pankaszi iskola

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) díjátadó ünnepségéről - amelyen a 2014/2015-ös tanév diák-olimpiai versenyeinek legeredményesebb intézményeit jutalmazták - sem hiányozhattak a Vas megyei szereplők.

Horváth Erika

A 2014/2015-ös tanévben sorozatban 28. alkalommal hirdette meg diákolimpiai versenyeit a Magyar Diáksport Szövetség. Tizenkilenc sportágban mintegy 280 ezer általános és középiskolás versengett. Szerdán a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a legeredményesebb intézményeket, testnevelőket és a legjobban sikerült rendezvényeket díjazták.

Az elmúlt tanév legeredményesebb köznevelési intézménye kategóriában a középiskolák között a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium végzett dobogós helyen - 222 ponttal második lett a 308 pontot gyűjtő váci Boronkay szakközépiskola mögött. Az NLG-sek kiemelkedő eredményeket értek el atlétikában, kosárlabdában, tornában és leány labdarúgásban.

Harmadik helyen végzett az „Egészségfejlesztő testmozgás és egészséges életmód” kategóriában a Pankaszi Általános Iskola. Itt a nevezési rendszer, valamint a köznevelési intézmények létszámadatai alapján hirdettek végeredményt. Az alig 500 lelkes őrségi település iskolájába Kisrákosról és Viszákról is járnak - így 54 volt a tanulói létszámuk. Ehhez képest 107 nevezésük volt a diákolimpiai versenyekre, ami 198 százalékos részvételi arányt jelent. A pankaszi iskola hagyományosan a lány röplabdában, a fiú labdarúgásban, illetve futsalban jeleskedik, de duatlonban, atlétikában és a szellemi diákolimpián is képviseltette magát.

A Magyar Diáksport Szövetség díjátadójának Vas megyei szereplői (balról): Sebők Csaba és Horváth József igazgató a pankaszi iskola képviseletében, Váradiné Szarka Ildikó és Németh Attila az NLG-ből, Kunecz Árpád a Bolyaiból, Pálóczi László a Vas Megyei Diáksport Egyesület elnöke Fotó: Vas M. Diáksport Egyesület

A díjátadón az iskolák mellett elismerésben részesült az a húsz testnevelő tanár és a három legsikeresebb rendezvényt szervező egyesület vezetője is, akik lelkiismeretes munkájukkal hozzájárultak a tanulók kiváló teljesítményéhez. Minden megyéből, valamint Budapestről egy-egy testnevelőt díjaztak. Az eredményességi pontversenyben legsikeresebb vasi iskolák közül ezúttal a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium testnevelője, Kunecz Árpád kapta a díjat, akinek jelentős szerepe van diákjai atlétikai, duatlon, alpesi sí és kosárlabda sikereiben az országos döntőkön.

A tanév legjobban sikerült diákolimpiai rendezvénye kategóriában harmadik helyezett lett a Vas Megyei Diáksport Egyesület, amely a vépi V-VI. korcsoportos, 40 csapatos labdarúgó és az ötnapos strandfoci országos döntő kitűnő lebonyolításával érdemelte ki az elismerést. Utóbbit Siófokon(!) közel 40 csapat részvételével rendezte meg Pálóczi László és csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!