Sport

2015.03.02. 18:27

Tarolt a címvédő: a Naiditchot is soraiban tudó Nagykanizsa könnyen nyert a HVSE ellen

Nagyon, hét ponttal kapott ki a címvédő Nagykanizsa együttesétől a Haladás VSE NB I-es sakkcsapata.

Horváth Erika

Mindkét együttesben voltak hiányzók a Jeruzsálemben zajló Eb és külfödi csapatbajnokságok miatt, nagyobb keretéből az éllovas, bajnoki címvédő jobban tudott meríteni – minden táblán 200–300 Élő-ponttal nagyobb értékszámú sakkozót ültetett asztalhoz. A mérkőzés előtt harmadik Haladás nem tudott rangadóhoz méltó összeállítást produkálni.

Klasszisok ellen játszottak a haladásosok. Elöl balról Ruck Róbert a világranglistán 33. Arkadij Naiditsch ellen. Hátul dr. Kovács Gábor és  a szintén 2700-as Élő-magasságokban is járt Zahar Efimenko (Fotó: Szakony Attila)

Aquaprofit-NTSK–Haladás VSE-Infraplan 9,5-2,5. – Nagykanizsa, NB I-es sakk csapatbajnoki mérkőzés.

Ruck Róbert nagymester a világos bábukat vezette a világranglistán 33. német Arkadij Naiditsch ellen. Egy ideig tartotta magát, de a végjátékban fejet kellett hajtania a nagyobb tudás előtt (1-0). Dr. Kovács Gábor végig védekezett a nagykanizsaiak másik klasszisjátékosa, az ukrán Zahar Efimenkóval szemben, és végül hősies küzdelemben el is érte a döntetlent (1/2-1/2). Nagy Gábor az olimpiai csapattag Balogh Csaba ellen világossal – egy teljesen kijátszott partiban –, a bástyavégjátékban egy taktikai motívummal fél ponthoz segítette csapatát (1/2-1/2). Kiss Attilával szemben fokozatosan domborodott ki a szerbiai Márkus nagyobb játékereje (1-0). Csonka Attila utoljára fejezte be a játszmáját, küzdött, de Ribli nagymester művészi végjátékkezeléssel megadásra kényszerítette (1-0). Trbojevic Mladen Pintér József elleni partijában eleinte a vezérszárnyon folyt a harc. Itt még sikeresen tartotta magát, ám amikor a nagymester a másik szárnyra terelte a játékot, a feladattal már nem tudott megbirkózni (1-0). Lakos Nikoletta a középjáték során gyalogot vesztett, próbálta megakadályozni ennek érvényesítését, de nem járt sikerrel (1-0). Pergel László a megnyitás után még jól állt, a középjátékban azonban pozícióhátrányba került és vesztett (1-0). Magyar András két gyalogot áldozott, a bonyolult állásban, kölcsönös időzavarban fiatal ellenfele a fenyegetéseket hárította (1-0). Rövid Kálmán szerezte a szombathelyiek egyetlen győzelmét, sötéttel magabiztosan verte a nála mindenképpen esélyesebb Bodót (0-1). Tomasics Roland mozgalmas, dinamikus játszmában maradt alul (1-0). Az egyre érettebb játékot mutató Ugróczky Péter számára a női olimpikon Gara Tícia ellen szép fegyvertény a döntetlen (1/2-1/2). Győzött: Rövid. Remizett: dr. Kovács, Nagy G., Ugróczky.

A Haladás VSE hétpontos vereségével a harmadikról a hatodik helyre csúszott a táblázaton. De nagyon szoros a mezőny, a harmadik és nyolcadik között csupán 4,5 pont a különbség. A bajnokságból még két forduló van hátra, a HVSE még két mögötte álló csapattal, a Pénzügyőrrel és a Makóval találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!