Sportvilág

2015.05.27. 15:48

Ayrton Senna szökőkút az Ibirapuera Parkban - Videóval

Méltóképp emlékeznek a brazilok az Esőkirályra

Vámosi Péter

São Pauloban az Ibirapuera Parkban a brazilok megalkottak egy multimédiás szökőkutat, azon apropóból, hogy így is emlékezzenek Ayrton Sennára, a XXI. században. A hivatalos megnyitó előtt persze az Ayrton Senna Alapítvány és a tartalmat megálmodó és előállító Divina Comédia tartott egy premiert idén májusban az "Ayrton Senna - egy hős legendája" névre keresztelt előadásnak.

A dolog különlegessége, hogy Senna életéből villannak fel klipek formájában események, amit hatalmas méretben egy vízfüggönyre vetítenek, és mindezt kombinálják fény és hanghatásokkal. Ez az első alkalom, hogy São Paulo egyik legismertebb látványossága egy sportolónak állít emléket.

A párhuzam nyilvánvaló Senna és a víz között, hiszen számtalanszor bizonyította a képességeit esős körülmények között a versenypályákon, ismert volt ugye "Esőkirály" néven is a brazil legenda.

A Divina Comédia részéről a rendező Ayrton Martini nyilatkozta az előadás után: "Február óta dolgoztunk a látványvilágon, és azt hiszem az emberek szeretni fogják. Megtiszteltetés egy olyan nagy brazil idolt megidézni, mint Ayrton volt. Példakép olyasvalaki lehet, aki elkötelezi magát valami iránt, komoly kihívásokkal találja szembe magát, és olyan eredményeket ér el, amit senki nem is gondolt volna, majd innen egy üzenettel tér vissza, a túlélés és a remény üzenete ez az embereknek. Ezek a tanítások azok amit Senna megtestesít nekünk."

Az előadás Ayrton Senna történetét mutatja be, fontos statisztikákkal, archív felvételekkel, gyermekkorától kezdve addig, az ikonikus képig amikor a brazil zászlót tartja a dobogón. A közönség láthatja az első győzelmét a Forma-1-ben, az 1991-es Brazil Nagydíjon aratott győzelmét, és rengeteg sikerét elevenítik fel a három világbajnokságából. A 11 perces perces prezentáció egyik kiemelkedő része az, amikor bemutatják a sok szakértő szerint valaha futott legtökéletesebb első kört, amikor is négy autót utasított maga mögé a bajnok a Donington Parkban, 1993-ban.
Bravúros összhangban van itt kép, zene, a víz mozgása és a szökőkút speciális effektjei.

"Különleges érzés hogy Ayrton Sennának egy ilyen emblematikus helyen, mint az Ibirapuera Park is emléket állítanak. Biztos vagyok benne, hogy ez megmozgatja a rajongókat, örömmel nosztalgiáznak majd, és kicsit jobban megismerik majd a bajnok örökségét." - mondta az Alapítvány nevében Bianca Senna, aki a legenda unokahúga.

Zeneileg klasszikus és populáris zene is hallható Senna gyerekkorából és fiatal éveiből is. Senna kedvencei is hallhatóak lesznek, mint például Phil Collins is.
A felhozatal elég vegyes, hiszen ismert szimfóniák mellett heavy metál és progresszív rock is helyet kap. Természetesen elhangzik Tina Turner slágere is, a "Simply the Best", amit az énekesnő egyik koncertjén kifejezetten a brazil bajnoknak ajánlott. Nem maradhat ki persze a szamba sem.

A multimédiás szökőkút hangrendszere úgy lett felprogramozva, hogy a tő körüli hangszórókból úgy jöjjön a hang, mintha Senna kocsija is ott körözne.

Alábbi videóban látható pár részlet a premierből, portugálul tanulóknak kifejezetten ajánljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!