Szentgotthárd

2014.08.21. 09:44

Elhozza a háború izgalmát

Szentgotthárd – A szentgotthárdi diadal 350. évfordulójára írt könyvet Csuk Ferenc Szentgotthárdi csata címmel.

Bajdó Bettina

Csuk Ferencet nem kell bemutatni a helyieknek, 1960-ban írt Gyávaság címmel egy regényt a forradalomban harcoló fiatalokról, egy anya és fia kapcsolatáról. Verseit, újságcikkeit sok helyütt közölték. Nemcsak az irodalom, a festészet iránt is érdeklődik. Önálló kiállítása volt több helyütt is. 2001-ben ment nyugdíjba, ettől kezdve az irodalommal behatóbban foglalkozik. A csata évfordulójára könyvet jelentetett meg.

Csuk Ferenc új kötete a csatáról

Az Európa-szerte ismert győztes csata szereplői és eseményei elevenednek meg a hét énekből álló elbeszélő költemény nyolcsoros versszakaiban. A művet a csata 350. évfordulóján két változatban adták ki. A puhaborítós, populáris füzetben minden énekhez diákok készítettek illusztrációkat. A díszkiadás 100 sorszámozott példányát – melyet a város önkormányzata támogatott – a csatáról készült metszetek és festmények díszítik. A vers a költészet eszközeivel hozza közelebb az olvasóhoz a csata napját: Megjelenik benne a táj, megszólalnak a fővezérek, érzékelhetővé válnak a viták, a harc izgalma, a győzelem dicsősége. Hangfelvétel is készült a műből, a költeményt Farkas Dániel előadása hozza közelebb a mai emberekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!