Szentgotthárd

2015.09.03. 13:54

Gondok vannak a parkolással Szentgotthárdon - A szökőkútnál folyamatosak a szabálysértések

Szentgotthárd - A testületi ülésen szóba került a Széll Kálmán téri szökőkútnál lévő üzletek tulajdonosainak kérelme. Az úton folyamatosan problémát jelent a parkolás, pedig már tábla is tiltja azt. A helyzet mégis kaotikus.

Bajdó Bettina

Még a júniusi ülésen szavaztak arról, hogy az út mellett lévő üzletek áruszállító gépjárművein kívül behajtási lehetőséget csak az út melletti lakóingatlanok garázsaiba történő behajtás esetében adnak.

Huszár Gábor polgármester annyit kért ez ügyben, hogy vizsgálják meg és később ennek fényében döntsenek majd a szökőkútnál lévő útról. Októberig felülvizsgálják a közlekedési helyzetet, akkor több tény birtokában kimondhatják a végleges szót. Labritz Béla (Fidesz-KDNP) alpolgármester hangsúlyozta, hogy körülbelül 15-20 évre visszamenő probléma került ismét terítékre. Az előzményekkel kezdte, szerinte 15 éven keresztül nevettek a városlakók a testületen és a rendőrségen, mert nem tudtak érvényt szerezni egy közlekedési táblának, ami arról szól, hogy megállni tilos. Úgy fogalmazott, hogy senki, semmit nem tett azért, hogy ennek a táblának érvényt szerezzen. A problémát tovább fokozta az, hogy például a szökőkútnál lévő padokat feltették az üzletek előtti járdára. A tábla ellenére órákon keresztül parkoltak ott szabálytalanul. Az alpolgármester hozzátette azt is, hogy körülbelül 50 méterre van egy teljesen új parkoló és a legtávolabbi is 500 méteren belül megtalálható. Nem indokolja semmi, hogy a szökőkút mögötti területen megállni vagy várakozni lehessen. Labritz Béla csak akkor ért egyet a felülvizsgálattal, ha teljesen megszüntetik a behajtást. Szeretné, ha ez a rész megmaradna a sétálóknak.

Labritz Béla azt szeretné, ha a szökőkút mögötti rész megmaradna a sétálóknak, a gyerekes családoknak vagy éppen a padokon pihenőknek, esetleg egy vendéglátóhely teraszának Fotó: Fébert Ildikó

Kardosné Kovács Márta (Fidesz-KDNP) a pénzügyi, városüzemeltetési és jogi bizottság elnöke nem halogatná a döntést, mert csak újabb vitákat szülne. Kiemelte, hogy a vállalkozók érdekeit is figyelembe kell venni, hiszen az ő pénzükből is él a város. Szalainé Kiss Edina (független) úgy látta, hogy a változások pozitívak, mióta a döntés megszületett és jobban odafigyelnek arra, hogy rövid ideig parkoljanak a szakaszon. Hangsúlyozta, bízik a vállalkozókban, hogy odafigyelnek arra, hogy a szabály érvényesüljön.

Lábodi Gábor (Jobbik) szerint muszáj kompromisszumot kötni az ügyben. Egyetértett az alpolgármesterrel, hogy legyen egy sétálóutca, viszont a vállalkozók érdekeit is figyelembe kell venni. Felhívta a figyelmet, hogy ne feledkezzenek meg az ott élőkről sem. Szerinte is októberben kellene visszatérni a témára, mivel addig már lennének tapasztalatok.

Huszár Gábor elmondta, hogy jelentős büntetéseket róttak ki nyáron. Határozott javulást lát a rendszerben. Virányi Balázs (független) úgy reagált, hogy a kamerarendszert bővíthetnék, hogy a parkolási gondokat kontrollálni tudják. Kiemelte, a várakozni tilos táblának a vállalkozók nem tudnak majd érvényt szerezni és az üzleti érdekük sem az. Sokszor a járdán állnak az autók, volt, amelyik a konvektor szellőzőjét vitte le, a padokat is állandóan átteszik, nemhogy babakocsival, gyalog is veszélyes közlekedni. Ő is azt mondta, hogy októberben térjenek vissza rá.

A képviselő-testület úgy rendelkezett, hogy a Széll Kálmán téri szökőkút mellett lévő úton a Behajtani tilos kivéve áru ki-, berakodás, illetve engedéllyel kiegészítő táblával ellátott behajtási tilalom elrendelésének végrehajtását az évente visszatérően tárgyalt a Közlekedés helyzete Szentgotthárdon című napirend tárgyalásáig felfüggeszti. E napirend tárgyalása során a problémát újból meg kell vizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!