Szentgotthárd

2014.07.25. 13:59

Jubileumot ünnepeltek a nyugdíjas pedagógusok

Szentgotthárd - Fennállásának húszéves évfordulóját ünnepelte a szentgotthárdi Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület.

Bajdó Bettina

A szentgotthárdi Arany János Iskola nyugdíjas pedagógusai és technikai dolgozói 1994 tavaszán elhatározták, hogy egy új szerveződést hoznak létre, ezzel is színesítve a város civil életét. Ebből a közösségből nőtte ki magát a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület, amelynek tagjai közül hárman (Kovács Jánosné, Molnár Józsefné és Soós Ferencné) alapítótagok is egyben.

Az egyesület Szentgotthárd civil életének meghatározó szereplője. Felvállalták az eltérő tantervi oktatásban részt vevő tanulók patronálását, és ezzel segítik a sajátos nevelési igényű diákok esélyegyenlőségét. Az iskolai kereteken túli ismeretszerzés, életkoruknak megfelelő pozitív élményekre való törekvés, a programok közösségépítő ereje a fő célkitűzésük. Az egyesület tagjai aktív idős kort élnek. Tevékenyen részt vesznek a város kulturális életében. Szellemi tőkéjüket hasznosítják a közösségük és a város javára is. Rendszeres és eredményes szereplői az országos, nyugdíjas kulturális versenyeknek és fellépnek városi, megyei rendezvényeken is.

A nyugdíjas pedagógusok aktív résztvevői a város kulturális életének. Fotó: Károly Andrea

Az évforduló alkalmából elismerések átadására is sor került. Az egyesület elnöke, Schreiner Vilmosné vette át az önkormányzat díszoklevelét, a város érdekében végzett két évtizedes lelkiismeretes, színvonalas munkája megbecsülése és elismerése jeléül Huszár Gábor polgármestertől. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetsége is elismerte a közösség munkáját, az egyesületnek 20 éves kiemelkedő tevékenységéért díszoklevelet adományozott, amelyet Dancs István, a nyugdíjas szövetség megyei elnöke adott át. Kovács Jánosné, az egyesület volt elnöke részesült országos kitüntetésben, megyei elismerésben hatan, a város pedig azok munkáját ismerte el, akik a kezdetektől az egyesületben tevékenykednek.

Az egyesület „Fordítsd az arcodat a Nap felé, és minden árnyék mögéd kerül" Helen Keller idézetét választotta a gálaműsorának mottójául. A műsor összeállítói és szereplői arra törekedtek, hogy a versek, a dalok, a jelenetek, a tánc, a humor a mély emberi értékek megjelenítésével a barátságot, a szeretetet, a jövőbe vetett hitet közvetítse. Ez alkalomra a színház is megtelt. A műsor összeállítóit és szereplőit dicséri, hogy volt könny, nevetés, sok taps, sőt vastaps is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!