Szentgotthárd

2015.02.27. 14:11

Komolyan fellépnek a zaklató külföldi árusok ellen Szentgotthárdon

A jövőben komolyabb rendőrségi, adóhatósági, bevándorlási ellenőrzésre számíthatnak a külföldiek Szentgotthárdon – így döntöttek a város képviselők.

Szendi Péter

Megtárgyalták a képviselők „Az egyes külföldi állampolgárok Szentgotthárdon tartózkodásának helyzete című” előterjesztést, és annak pontjaival egyetértettek.

Az előterjesztés pontjait a testületi ülésen Huszár Gábor polgármester ismertette. E szerint felkérik a Körmendi Rendőrkapitányság vezetőjét, hogy a Szentgotthárdon tartózkodó külföldiek által okozott közbiztonsági problémák megoldása érdekében lehetőségei szerint fokozza a közterületi jelenlétet, a hozzá érkező bejelentések esetén biztosítson intézkedő járőrt a helyszínre. A márciustól üzemelő közterületi kamerarendszer adta lehetőségeket kihasználva lépjenek fel különösen nagy súllyal a külföldiek által közterületen okozott jogsértések esetén. Felkérik továbbá a rendőrkapitányság vezetőjét, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, az Állani Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, illetve az önkormányzat megfelelő szerveinek bevonásával célzott ellenőrzéseket tartson a Szentgotthárdon tartózkodók lakóhelyén is.

Fotó: Szendi Péter

Az oktatási intézményeinek vezetőihez is szóltak, hogy az intézményeikben előforduló, Szentgotthárdon tartózkodó külföldiek által okozott súlyosabbnak minősülő eseteket jelentsék az önkormányzati hivatalnál is. A lakosságot pedig arra kérik, hogy a város utcáin őket leszólító, nekik árukat eladni kívánó idegenekkel ne álljanak szóba, tőlük ne vásároljanak, az ilyen tapasztalataikat haladéktalanul jelentsék a rendőrőrsön vagy az önkormányzat által biztosított bejelentő vonalon. Hamarosan szórólapokat is készítenek, melyeket eljuttatnak a helyiekhez, ezen a telefonszám is fel lesz tüntetve.

Megegyeztek abban is, hogy a polgármester vegye fel a kapcsolatot azokkal a szentgotthárdiakkal, akik külföldiek számára lakásokat adnak ki, hogy egyeztessen velük: ehelyett az önkormányzat által indítandó elszállásolási programba kapcsolódjanak be.

Megvizsgálják a gépjárműadó kivetésének a lehetőségét is a Szentgotthárdon huzamosabb ideje tartózkodó külföldi állampolgárok esetében.

Lábodi Gábor (Jobbik) köszönetet mondott az előterjesztéshez, ugyanis több mint három éve témafelelősnek érzi magát ebben az ügyben. Szerinte, ha ez megvalósul, akkor megoldódnak a problémák. Egyhangúan fogadták el a javaslatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!