Szombathely

2013.10.23. 07:25

Példátlan egység - 1956-os emlékhelyet avattak Szombathelyen

Szombathely - 1956-os emlékhelyet avattak kedden reggel a Nyitra utcai általános iskola udvarán.

Bajdó Bettina

Az ünnepség elején az iskolások elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseit, majd dr. Puskás Tivadar polgármester mondott beszédet. Hangsúlyozta, 1956. október 23-a a magyar történelem fényes napjai közé tartozik. A magyar nép a szabadságért harcolt, s ezzel a kezébe vette sorsa irányítását. A polgármester hozzátette, az emlékhelyről mindig jusson eszébe a fiataloknak, hogy Magyarországhoz, egy nemzethez, egy megyéhez, egy városhoz tartoznak. Zárásként elmondta még, voltak olyanok, akik nem hősnek születtek, de hősként haltak meg, azért, hogy mindnyájunknak szabadsága legyen. Ez pedig a legnagyobb dolog a világon.

A polgármester után dr. Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-Dunántúli Szervezetének elnöke mondott köszöntőt, melyben kiemelte: október 23-a alkalom arra, hogy emlékezzünk, mi történt 1956-ban. Ez a pár nap olyan egységbe kovácsolta a nemzetet, mely csak győzelemhez vezethetett, s mely kivívta a világ csodálatát. Azt, hogy miként jött létre a példátlan egység, az elnök hosszasan taglalta. Beszédét azzal zárta, hogy a forradalom és szabadságharc büszkeséggel kell, hogy eltöltse a lelkünk világát, mert megteremtette a kiindulópontot a szabadsághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!