Szombathely

2013.10.23. 11:34

Visszaadták a hitet - Az államtitkár párhuzamot vont 56 és a jelen között

Szombathely - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 57., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 24. évfordulója alkalmából és az elesett szombathelyi nemzetőrök emlékére október 23-án városi megemlékezést tartottak.

Bajdó Bettina

Az ünnepség a Március 15. téren kezdődött, katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót. Ezt követően a Nagy Lajos Gimnázium diákjai mutatták be műsorukat, majd Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Minisztérium szociális család – és ifjúságért felelős államtitkára mondott beszédet, melyet egy visszaemlékezéssel kezdett. Egy szemtanú szavait idézte fel a Sztálin szobor ledöntéséről. Az államtitkár feltette a kérdést, honnan vették a bátorságot akkor, hogy szembeszálljanak a kommunista rezsimmel, s mekkora lelkierő kellett ahhoz, hogy szembeszálljanak a rettegett ÁVH-s osztagokkal, kiszabadítsák a jogtalanul fogvatartottakat. Válaszolt is rá: az emberek megelégelték a kommunisták, a szocialisták hazugságait, a függetlenséget eláruló politikájukat. Megelégelték, hogy az internacionalizmus és a szocialista elvtársiasság felülírta a haza és a nemzet tiszteletét, valamint a hit parancsait. Kijelentette, 1956. október 23-a és az azt követő napok eseményei nemcsak a magyar emberek hitét adták vissza, hanem formálták a szabadságra vágyó nemzetek lelkét is. A forradalom bizonyította a magyar emberek csodálatos összefogását a bajban és a bennük rejlő erőt.

Soltész Miklós idézte Kádár János szavait is, melyet hazugságoknak titulált. Szerinte ez a hazugság máig kíséri a szocialistákat, akik bár kijelentik, hogy tisztelik 1956 emlékét és üzenetét, de a forradalom után 50 évvel embereket veretnek agyon és szemeket lövetnek ki. Hozzátette, a szocialisták megszokták, hogy a KGB-nek jelentéseket írjanak saját nemzetükkel szemben. Így hát fel sem tűnik nekik, ha Brüsszelben ugyanolyan hazaárulásnak betudható jelentéseket támogatnak. Hangsúlyozta, annak idején embereket végeztettek ki, most ledöntik a miniszterelnök szobrát, régen propagandafilmeket csináltak, most videókat hamisítanak. Beszéde végén az államtitkár felszólított mindenkit arra, hogy tiszteljék az áldozatokat, a hősiességüket, a szenvedésüket és a kitartásukat.

17 órakor a Jáki úti temetőben folytatódott az ünnepség, megkoszorúzták Welther Károly síremlékét, majd dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség megyei szervezetének örökös tiszteletbeli elnöke emlékeztek. 18 órakor az 56-osok terén az elesett nemzetőröket méltja Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos Elnökségének tagja. Este hétkor a városházán ünnepi közgyűlés kezdődik, melyen dr. Puskás Tivadar polgármester beszél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!