Szombathely

2015.01.01. 17:10

Tizenhatan józanodtak a kórházban szilveszterkor

Szombathely – Szilveszter éjjelén is sok volt a teendő a Markusovszky kórház sürgősségi osztályán. Idén tizenhatan kerültek be a kijózanítóba.

Lisztmayer Zsófia

Szilveszter éjjelén is sok volt a teendő a Markusovszky kórház sürgősségi osztályán. Idén tizenhatan kerültek be a kijózanítóba, de a drogokkal most nem volt probléma.

Az átlagos napokon több férfi kerül a kijózanítóba, az ünnepek alatt azonban eltűnik ez a különbség. A korosztályok tekintetében leginkább a 18-22 éves fiatalok a veszélyeztetettek szilveszterkor. Vannak viszont olyan idős páciensek, akik sűrűbben visszatérnek a Markusovszky kórház sürgősségi osztályára.

Pető Zoltán, vezetőápoló-helyettes gyomormosáshoz készül. Fotó: Szendi Péter

Dr. Gecse Krisztián, a sürgősségi osztály főorvosa elmondta, hogy az idei évben a túlzott alkoholfogyasztás okozta a legnagyobb problémát.

– Jelentkeztek nálunk súlyos betegek is szerda éjjel, de leginkább fiatalok kerültek be hozzánk: összesen tizenhatan. Nagyjából minden évben ennyi pácienst kezelünk, voltak már többen is, kevesebben viszont nem nagyon. A legtöbben az újév reggelén már el is hagyhatták a sürgősségi osztályt, miután kijózanodtak – hangsúlyozta dr. Gecse Krisztián.

Pető Zoltán vezetőápoló-helyettes gyomrot mos a kórházban. Fotó: Szendi Péter

A főorvos hozzátette, hogy különösen veszélyesek a dizájnerdrogok, bár idén szerencsére senki nem került be az osztályra kábítószer-fogyasztás miatt.

– Ha valaki dizájnerdrogot fogyaszt, akkor nem tudjuk pontosan, hogy milyen összetevőjű szert vett be. Ennek megfelelően nem tudjuk, hogyan kezeljük a tüneteket. Jellemző a dizájnerdrogok egy részére, hogy akut pszichózist okoznak, ami herbáriák és füvek használása esetén is fennáll. Ez elég súlyos, hiszen a betegek később skizofrén vagy pszichotikus betegek maradhatnak. Ez már akár egy használat után is bekövetkezhet. Nyilvánvalóan egy eszméletlen részeg is súlyosnak tekinthető, de akkor legalább tudjuk, hogy mi okozta nála a tüneteket, és annak megfelelően is tudjuk kezelni. Ezek az esetek inkább terhelik a személyzetet, mint kihívást jelentenének. Más teendőink is vannak, ugyanis ilyenkor az ünnepek alatt nagyon sok például az öngyilkossági kísérlet – mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!