Szombathely

2017.01.28. 13:02

Fókuszban a civil természetvédők

Szombathely - A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által készített „Őrzők” című kiállítás volt a kiindulási alapja annak a programnak, aminek megrendezésére talán méltóbb helyet sem lehetett volna találni, mint a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogatóközpontját.

György István Péter

A rendezvényt a Kerekerdő Alapítvány szervezte, az estet Gyöngyössy Péter erdőmérnök moderálta. A program egy sorozat kezdetének tekinthető, a természetvédelem újszerű megközelítésének lehet részese az érdeklődő. A kiállítás konkrét esetek és példák bemutatásán keresztül azokra a személyekre fókuszál, akik kezdeményezői, megvalósítói a természet megőrzését szolgáló tevékenységeknek.

Gyöngyössy Péter, a Kerekerdő Alapítvány elnöke a kezdeményezésről így beszélt:

- Ez a program egy országos vándorkiállítás része, amely az európai civil természetvédők tevékenységét mutatja be. Annyiban új, hogy ezúttal a tablók nem különleges fajokat, területeket mutatnak be, hanem embereket. Köztük van ápolónő, orvos, jogász, mindenféle ember, akik önkéntesként, vagy részben hivatásosként teszik a dolgukat. Természetünk nagyon tágan értelmezett fogalma tárul elénk a tablókról. Van, aki azért küzd, hogy a Száva mentén legyenek legelő állatok, vagy, hogy a magas hegységek meredek szikláiról a szemetet összegyűjtse. Az egész program azt próbálja bemutatni, hogy nagyon sokféle módon lehet tenni a természetért. Mindez független a végzettségtől, a hivatástól.

A kiállítás főleg külföldi őrzőket mutatott be, ám volt köztük két magyar is. Az anyag Sopronból érkezett és az Őrségbe vándorol Szombathelyről. Gyöngyössy Péter elmondta: fontos, hogy a természetvédelem iránt elkötelezett helyi arcokat is bemutassanak; milyen sikerek és kudarcok kísérik a természetvédők törekvéseit, munkáját.

Az ennek kapcsán felkért előadók dr. Szinetár Csaba zoológus, főiskolai tanár és dr. Balogh Lajos botanikus, muzeológus voltak. Ami közös bennük, hogy a természet szeretetét a gyermekkori élmények, a családi környezet hatása alapozta meg. Dr. Szinetár Csabát arról kérdeztük, miképp válhat valakiből elkötelezett természetvédő? Elmondta:

- Úgy gondolom, hogy a természetvédelem mindenkinek erkölcsi kötelessége. Az ember igazából azt képes megvédeni, amit ismer. Első és legfontosabb feladat, hogy akik ismerik a természet értékeit, azok másokkal is megismertessék és megszerettessék. Ez az út vezet ahhoz, hogy minél többen érezzük kötelességünknek, hogy vigyázni kell rá, mert közös kincsünk. Mindenki, amit saját környezetében szépnek és fontosnak tart, azt másoknak is mutassa meg, hogy sokan megismerhessék a természet szépségeit, értékeit. Mindegy az, hogy geológus, biológus, vagy spontán a természet szerelmese valaki.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kisiskoláskor az, amikor a természet szeretete a gyermekek lelkébe meghatározó módon beépíthető.

- Minél később próbáljuk felébreszteni ezt az érzést, annál nehezebb a dolgunk. De az idősebb korosztály is nagyon sokat tud tenni a természeti értékek védelméért. Tovább tudják adni a felhalmozott tapasztalatokat. Ők még egy teljesen más világban voltak gyerekek. Fontos annak megismertetése is, hogy akkor miképp viszonyultak az emberek a természethez.

Dr. Balogh Lajos természet iránti elkötelezettségének lelki élményeit Herényhez köti; így vall erről:

- A természettudós Gotthardok és Saághy-k munkásságának is helyet adó Herény kies kerületében nőttem fel, a kezdeti, meghatározó természeti benyomások ide kapcsolnak. Például a Gyöngyös és Perint patakok partjához, amik az arborétummal együtt a gyermekkori vadon élményét nyújtották. Az általam később tudományos szemmel is vizsgált Perint a hetvenes évek elején az érintetlenség varázsos világát jelentette számomra mélyebb, kanyonszerű völgyével, partjain vadregényes ligeterdővel, tarka rétekkel. Később jöttek a hátizsákos évek, előbb hazánk tájain, aztán a Kárpátok, Keleti-Alpok, Balkán hegyvidékein, az olasz vulkánokon.

A természet iránti fogékonyságomat szüleimtől is tanultam. Édesapám kertünkben dísznövényeket is termesztett. Naponta tapasztaltam meg, milyen nagy szeretettel bánt velük. Ő korábban a zöldség- és gyümölcsforgalmazásban dolgozott, jó ismerője volt a gyümölcs-tájfajtáknak is. Főiskolás éveim során aztán – köszönhetően egykori tanáraimnak, dr. Szabó T. Attilának, dr. Takács Bélának és dr. Szinetár Csabának is – tovább erősödtek a természet szeretete és tudományos megismerése iránt érzett szálak, illetve igények.

- Ez egyfajta érzékenységet is jelent, észrevenni mindazt, ami mellett sokan elmennek. Nagy boldogság felfedezni egy-egy védelemre érdemes élőhelyet, idős, vagy éppen különleges fát, ritkaságokat, amit elveszíteni nagy baj lenne. Ezekre felhívni a figyelmet fontos küldetés. Nincs más utunk, ha élni akarunk a Földön, mint a természetes környezet megóvása.

 

 

Az est résztvevői az előadásokat követően közösen megtekintették a kiállítást, majd a kötetlen beszélgetés során kialakult az a közös vélemény, hogy a természet szeretetének legfontosabb eleme az érzelmi kötődés. Abban is egyetértettek, hogy az elkötelezett civilekre óriási szükség van. Hiába a legjobb törvény és a hatóságok jelenléte, ha egyesek fittyet hánynak mindenre és a fokozottan védett környezetben sokszor helyreállíthatatlan természetkárosítást okoznak. Ha sokan összefogunk a jó ügy érdekében, az eredmények szemmel láthatóak lesznek. A természetes környezet sokszorosan meghálálja a törődést.

György István Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!