Szombathely

2016.08.13. 10:34

Itt járt II. János Pál pápa

Szombathely - Ezen a héten lesz 25 éve, hogy Krisztus földi helytartója, a ma már a szentek sorában tisztelt II. János Pál pápa először látogatott Magyarországra. 1991. augusztus 19-én járt Szombathelyen is. Dr. Konkoly István akkori megyés püspök, a papság, valamint a város elöljárói hívták meg.

Némethy Mária

Hosszas egyeztetést és előkészítést követően a lengyel pápa 1991. augusztus 16-án lépett magyar földre. Hazánk történelmében első alkalommal történt meg, hogy Szent Péter utóda Magyarországra érkezett. (Karol Wojtyłaként kétszer járt Magyarországon: diákkorában hátizsákos turistaként Máriapócson, majd a ’70-es években a kabai cukorgyárban dolgozó lengyel munkások lelki ellátása céljából.)

Augusztus 16-án a televízió egyenes adásban közvetítette, amikor II. János Pál a fogadó ország iránti megkülönböztetett tisztelet elmaradhatatlan gesztusaként a repülőgép lépcsőjéről lelépve térdre borulva csókolta meg Magyarország földjét. A magyar állam nevében Göncz Árpád államfő köszöntötte a vendéget, mire a pápa magyarul közölte: „Bízom benne, hogy a magyarok milliói egyesülnek imádságunkkal azért, hogy eredményes legyen munkátok, amellyel a küszöbönálló új évezrednek egy szép Magyarországot igyekeztek építeni. Isten áldd meg a magyart!”

A Szentatya helikopteren Esztergomba utazott, ahol a prímási palotához vezető mintegy három kilométeres úton hívek ezrei köszöntötték, majd a bazilikában pontifikált szentmise előtt csendes imával rótta le kegyeletét Mindszenty József hercegprímás sírjánál. Esztergomból II. János Pál Budapestre, az Országházba látogatott, ahol Antall József miniszterelnök családja körében fogadta a pápát, majd a kormányfő és az egyházfő négyszemközti beszélgetést folytatott németül. Ezután a Kossuth téren összesereglett több tízezres tömeget köszöntötte.

A püspöki palota erkélyéről sok ezer embert köszöntött a pápa, mellette Konkoly István püspök

Augusztus 17-én a pápa a pécsi repülőtéren egybegyűlt több tízezer hívő körében misézett, ahol hangsúlyozta: az utolsó negyven évben egy vasöklű szervezet ateista álkultúrát és életformát kényszerített a magyar nemzetre, s ezért a radikális megtérés szükségességét hangoztatta.

Visszatérve Budapestre a Magyar Tudományos Akadémia székházában a tiszteletére egybegyűlt tudósokkal, művészekkel, a magyar szellemi élet kiválóságaival, este a Magyarországon akkreditált diplomatákkal, valamint számos ország és nemzetközi szervezet képviselőjével találkozott.

Augusztus 18-án II. János Pál Máriapócson görög katolikus szertartás szerinti szentmisét pontifikált, majd Nyíregyházára utazott. Délután Debrecenben a református Nagytemplomban ökumenikus istentiszteleten vett részt, s a templomkertben koszorút helyezett el a hitükért Nápolyba gályarabságra hurcolt magyar protestáns lelkészek emlékoszlopán. Budapestre visszatérve este az Apostoli Nunciatúrán létrejött a nagy jelentőségű találkozó a katolikus egyház feje és a magyarországi zsidó közösség delegációja között. A pápa felhívta a keresztényeket és a zsidókat: közösen igyekezzenek jobban megismerni egymást, lépjenek párbeszédre.

Augusztus 19-én II. János Pál Szombathelyre, Szent Márton védőszent egyházmegyéjébe érkezett. A Szentatya helikoptere 9.35-kor szállt le a szombathelyi repülőtérre, a szentmise helyszínére, ahová 80 ezer hívőt vártak. Érkeztek Szlovéniából, Ausztriából, Szlovákiából is. A szentmise végén kicsit megeredt az eső, erre a Szentatya búcsúszavaiban így utalt: „Szeretteim! Köszönjük meg, hogy az eső csak a szentmise végén eredt el. Köszönjük meg Szent Mártonnak, hogy itt akart születni, s hogy Európa nyugati részébe, Franciaországba vitte az evangéliumot... Imádkozzunk most, az ezredfordulón, a lezáruló és előttünk megnyíló új évezred küszöbén szentekért, hogy legyenek szentjeink. Mert nélkülük lehetetlen megújítani földrészünk keresztény életének gyökereit.” II. János Pál pápa ellátogatott a Püspökvárba, a székesegyházba, majd visszautazott Budapestre. A Mátyás templomban kispapokkal és szerzetes-növendékekkel találkozott, este a Népstadionban a fiatalság előtt mondott beszédet.

Augusztus 20-án a pápa a budapesti Szent István Bazilikában közös imádságon vett részt betegekkel és öregekkel, majd a Szent Jobb ereklyével vonult a Hősök terére, s misét pontifikált. A mise után a pápa a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjaival találkozott, majd visszatért Rómába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!