Szombathely

2016.10.26. 19:02

A panaszok zöme a számlázással kapcsolatos

Szombathely - Sok fogyasztó nincs tisztában a szolgáltatásra vonatkozó jogaival és a kötelezettségeivel. Két kiadványban gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.

Érdemes a fogyasztásmérőnket két leolvasás között is rendszeresen ellenőrizni, mert ha elromlik a készülék, előfordulhat, hogy hónapok múlva jóval többet kell fizetnünk, mint amit a havi gáz- vagy villanyfelhasználás indokol, de a hiba jelzése a fogyasztó kötelessége. Nem érdemes hinni azoknak a „szakembereknek", akik azt állítják, hogy spórolhatunk a rezsin, ha „megszereltetjük" a mérőórát, ugyanis ha az ellenőr szabálytalanságot tapasztal, több százezer forintos bírságot is kiszabhat. Ezek az esetek példák arra, hogy sok fogyasztó nincs tisztában a szolgáltatásra vonatkozó jogaival és a kötelezettségeivel. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezért az Óvja mérőóráját! és az Ismerje meg jogait! kiadványokban hívja fel a figyelmet a fogyasztásmérőkkel és azok ellenőrzésével kapcsolatos tudnivalókra.

Szilágyi Ildikó, a Vas Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője elmondta, hogy a közüzemi szolgáltatásokat érintő panaszok zöme a számlázással függ össze. Miután a fogyasztó nem jut egyezségre a szolgáltatóval, a fogyasztóvédelemhez fordulhat.

Rajkai Péter, Scherer Zsolt, Böröcz Miklós és Szilágyi Ildikó a fórumon Fotó: Médiaközpont

A hatékony szabályozás és panaszkezelés, a rendszeres ellenőrzés és a felkészült fogyasztók - ez a záloga, hogy kevesebb legyen a probléma - fogalmazott Scherer Zsolt, a MEKH sajtószóvivője. Rajkai Péter ügyfélkapcsolati osztályvezető kiemelte: a fogyasztóknak tartózkodniuk kell a mérőórák manipulálásától, mert az egyrészt életveszélyes, másfelől károkozásnak minősül. A szabálytalan gáz- vagy villanyvételezés akár 9 millió forint bírsággal is sújtható. Lényeges, hogy a mérőóra állagmegóvása a fogyasztó kötelessége. A mérő-óra ellenőrzését figyelemmel kell kísérni, és a vitás kérdést már a jegyzőkönyv összeállításakor érdemes lejegyezni, mert az egyszerűsíti a későbbi döntéshozatalt. Böröcz Miklós, a Vas Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője jelezte, a MEKH tájékoztató kiadványaihoz a fogyasztók a kormányablakokban juthatnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!