Szombathely

2015.08.28. 08:55

A titok légzés és jó feleség - Tíz éve még stoppal is járt, 93 évesen pedig a Balatonra autózik

Szombathely - 93 évesen beül a Smartjába, és elugrik Vonyarcvashegyre. Káldy Lajos, a Szombathelyen élő és alkotó festőművész nemcsak arról ismert, hogy megörökítette a legpoétikusabb szalmatetős pincéket, hanem ízes humoráról is.

Némethy Mária

Az ezüstkorúak is előre néznek. Figyelik az előttük járó nemzedék, a szépkorúak hosszú életet élő tagjait. A titkaikat fürkészik. Azt, mivel sikerült megőrizniük szellemi frissességüket, testi erejüket, mozgásképességüket.

Káldy Lajos, a Szombathelyen élő, ismert festőművész jó példa erre. Élete 93. évében jár, s mind a mai napig autót vezet. Kis Smartjával csütörtökön elugrott Vonyarcvashegyre, itthon rendszeresen azzal jár vásárolni. Adódik az első kérdés: mi hosszú életének a titka?

- A lélegzést nem szabad abbahagyni! - vágja rá huncutul nevetve, majd megtoldja: Ha bővebb választ akar, akkor az: jó feleséget kell találni. Az enyém kiváló, nemrégiben volt a vaslakodalmunk. Egész életében a családnak élt, mindig támogatott.

Ez a harmónia sugárzik át Káldy Lajos akvarelljein, rajzain, grafikáin, a néprajzi értékeket megörökítő alkotásain. A borospincéket ábrázoló híres képsorozata igazi kaland volt, hiszen fel kellett derítenie a még álló, régi pincéket.

- A szőlőhegyi emberek nyíltszívűek, barátságosak. Behívtak egy-egy pohár borra, amit sehol sem engedtem megduplázni. Csak a baráti szóért, a beszélgetés kedvéért léptem át a pinceajtókat. Ha gépkocsival utaztam, még ennyit sem ittam. Amúgy a villányi száraz vörös a kedvencem, de csak mértékkel. Esténként, lefekvés előtt, a két korty pálinka ágybarugónak rendszeresen kijár. Spicces már voltam életemben, de részeg sohasem.

Bevásárolni rendszeresen városi kisautójával jár el a 93 éves Káldy Lajos, aki még katonaként, a háború alatt tanult meg vezetni.Fotó: Némethy Mária

Katona korában, 1943-ban szerezte a jogosítványát. A Kárpátokon túl, Ukrajnában a fronton vezetett tehergépkocsit, parancsnoki autót, vontatott löveget is. A háború után nem volt autója, ezért a hatvanas évek elején, amikor beszerezte első Trabantját (azt még kettő követte), újra le kellett vizsgáznia.

- Tíz éve még stoppal is utaztam, azt is szerettem említi meg, s dicséri mostani kicsi városi autóját, mert keveset fogyaszt.

A hosszú élet titkaira visszatérve Káldy Lajos végül leltárt készít:

- Sohasem dohányoztam, soha nem volt nemi betegségem, megvan mindkét mandulám (orr, garat), a prosztatám, de van már cukorbajom, köszvényem, magas vérnyomásom. Soha rosszabb ne legyen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!