Szombathely

2016.04.26. 09:00

Ápolónak adta ki magát a tolvaj a Markusovszky kórházban

Szombathely - Ápolónőnek hitték a betegek azt a nőt, aki fehér köpenyben járta a szombathelyi kórházat, és ékszereket, pénzt lopott a betegektől. A rendőrség már keresi a tolvajt.

Simán Klára

- A lopások tényét a betegek észlelték, és azután a személyzettel közölték, így szereztünk tudomást a dologról. A biztonságtechnikai eszközök ezen esettel kapcsolatos dokumentációja (például a kamerafelvétel) természetesen rendelkezésre áll, ezt át is adtuk a hatóságnak, így reméljük, hogy mielőbb előkerítik a tettest – mondta el kérdésünkre prof. dr. Nagy Lajos főigazgató.

Hozzátette, hogy időről időre előfordulnak hasonló esetek az egészségügyi intézményekben, ez elkerülhetetlen, hiszen minden beteg mellé lehetetlen biztonsági őrt állítani. (A Markusovszkyban jelenleg mintegy 1200 fekvőbeteget ápolnak.)

(Illusztráció: Unger Tamás)

- A megelőzést tartom az egyetlen célravezető megoldásnak, ha el akarják kerülni, hogy a kórházat járó tolvajok eltulajdonítsák az értékeiket: többször viszik őket vizsgálatokra, esetleg altatják az illetőt, olyankor nincsenek biztonságban a páciens értéktárgyai – hangsúlyozta a főigazgató, aki két dolgot emelt ki. Egyrészt a betegek ne tartsanak maguknál a szükségesnél több pénzt, csupán annyit, amennyiből az intézmény szolgáltatásait igénybe tudják venni: a büfében, kávéautomatákból tudjanak vásárolni valamit; vagy fodrászt tudjanak megfizetni. Másrészt pedig a kórházban felesleges ékszereket viselniük, azokat javasolt átadni a hozzátartozóknak.

Jó tudni azt is, hogy amikor a beteg megérkezik az osztályra, felvételkor az ott dolgozó ápolók szólnak neki, hogy amennyiben van olyan érték nála, amely megőrzést igényel, akkor ők azt el tudják helyezni az arra szolgáló biztonságos helyen. A későbbiekben azonban nem kérik a betegek értékeit, még megőrzésre sem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!