Szombathely

2015.11.11. 17:57

Az egész csapat érdeme - Gulyás Ferenc rendőrkapitány kapta a Szombathely Közbiztonságáért-díjat

Szombathely – Gulyás Ferenc kapta a Szombathely Közbiztonságáért-díjat, amelyet a Szent Márton-napi Díjátadó Gálán vehetett át.

Cseszkó Tamás

A szombathelyi rendőrkapitány dr. Gulyás Ferenc már gimnáziumi évei alatt döntött úgy, hogy a rendőri hivatást választja. Elsősorban nem a zsaru-filmek ragadták meg, sokkal inkább a könyvélmények, szívesen olvasta Agatha Christie klasszikus krimijeit, de Szabó Lászlónak, a Kékfény műsorvezetőjének valós történetei is nagy hatással voltak rá. A kapitányságvezető Sárvárról került Szombathelyre három évvel ezelőtt.

Szoktak-e a rendőrök egymás között rendőrvicceket mesélni? - tettük fel a kérdést a frissen kitüntetett Gulyás Ferencnek, aki azonnal válaszolt: - Mi találjuk ki őket. Aztán komolyra fordította a szót, mint mondta, a mostani időkben jóval nyugodtabb a hangulat, az emberek többsége már tiszteli az egyenruhásokat.

- Mindig nagy feladat és óriási megtiszteltetés a megye legnagyobb kapitányságát vezetni, hiszen mindenki megszokta azt a biztonságos környezetet, aminek Szombathelyen sok évtizedes hagyománya van - mondta a kitüntetés kapcsán Gulyás Ferenc, hozzátéve, hogy a mutatók igazolják az erőfeszítéseiket. - Az eddigi eredmények alapján az országos élvonalba tartozik a felderítőmunkánk. Fontos, hogy ha már elkövették a bűncselekményt, minél többen kerüljenek rács mögé - jelentette ki, hozzátéve, hogy természetesen a bűnmegelőzés területén is komoly munka zajlik. A szombathelyi kapitányság vezetője szerint nagyban segíti a munkát, hogy Szombathelyen fegyelmezett emberek élnek, akik betartják a szabályokat, és a környezetükre is igényesek. Szó esett a csapatmunkáról is, melynek kapcsán Gulyás Ferenc elmondta, kollégái személyében felkészült embereket ismert meg, akik szeretik a szakmájukat, hivatásnak tekintik a munkájukat.

- Számos területen szükséges az együttműködés, egy irányba kell vinni a hajót, csapatban kell gondolkodni - mondta a kapitányságvezető, kiemelve, hogy a rendőrség egységes, de a lakókörnyezetre is számítanak.

- Jó a kapcsolatunk a lakossággal, olyan észrevételekkel is fordulnak hozzánk, amik előremutatók, ha észrevesznek intézkedésre okot adó történést, gyakran jelzik. Jó, ha a rendőrség kijön az elefántcsonttoronyból.

- Keressük azokat a lehetőségeket és fórumokat, ahol meg tudjuk hallgatni az embereket. Azokkal, akik képviselik az adott lakóközösséget, kölcsönösen megtaláltuk az egymáshoz vezető utat.

- Pont az interjú előtt beszéltem két képviselővel, akik folyamatosan keresnek és közvetítik a kéréseket. Ők azok, akik közvetítik a lakók kérdését, de a szombathelyiek a fogadóóráimra is eljönnek, elmondják a problémáikat és telefonon is elérhető vagyok. Az utóbbi időben egyre több fiatal egyenruhást lehet látni a szombathelyi utakon, így a generációváltásról is faggattuk Gulyás Ferencet. Megtudtuk, a szombathelyi állomány átlagéletkora jelenleg 38 év.

- Volt  időszak, amikor sokan elmentek a rendőrségtől, megfiatalodott az állomány. Most kezd beérni egy olyan generáció, aki kellő komolysággal tudja ezt a hivatást viselni. Nagyon nagy felelősséget adnak a törvény által ránk ruházott jogok.  Most már vannak olyan kollégák, akik tudják tanítani az ideérkező fiatalokat. Van egy olyan mag, aki a hivatás mesterfogásait át tudja adni. Nekünk vezetőknek pedig az a dolgunk, hogy a nevelőmunkát is elvégezzük - húzta alá a vezető.

Gulyás Ferenc beszélt a jelenlegi tendenciákról is, mint mondta, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma évről évre csökken, és a jelenlegi adatok szerint idén is folytatódik a sikersorozat.

- A szórakozóhelyek ellenőrzése a jövőben is fontos, egyúttal óriási feladat a közlekedés területén lépéseket tenni. - A balesetekben megsérült személyek száma és a balesetek súlyossági foka ugyanis nőtt, és ezen eseteknél a gyalogosok és a kerékpárosok részvételi aránya indokolatlanul magas. Sokszor a kerékpárosok a KRESZ fölé helyezik magukat, és olyan szabálytalanságokat is elkövetnek, ami amúgy meg sem fordulna a fejükben - tudtuk meg a kapitánytól. Gulyás Ferenc a kitüntetése kapcsán elmondta, az egész szombathelyi csapat érdeme a most kapott díj, hiszen a kollégái áldozatos munkája nélkül nem tudnának eredményeket felmutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!