Szombathely

2016.10.26. 15:40

Biztonságosan az utakon - Az ovis gyerekek megismerik a táblákat és a burkolati jeleket

Szombathely - KRESZ-parkot avattak a Margaréta óvodában.

A gyerekek a napi foglalkozások alkalmával itt alaposan megismerhetik a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait. Az önkormányzat 9 millió forintot fordított a pálya kialakítására, a tervezésben és a kivitelezésben a szülők is segédkeztek.

Körforgalom, sokféle közlekedési tábla, útburkolati jelek, gyalogátkelőhely - a közúti közlekedés legfontosabb elemei mind megtalálhatók a Margaréta óvoda udvarán kialakított vadonatúj KRESZ-parkban. A gyerekek a barátságtalan, esős idő ellenére örömmel vették birtokba a pályát, bemutatót is tartottak, milyen ügyesen közlekednek kerékpárral és rollerrel.

- Szerettünk volna egy olyan pályát, ahol a gyerekek a közlekedési ismeretekhez közel kerülhetnek, a táblaismeretüket bővíthetjük, és nem utolsósorban az ügyességüket is fejleszthetjük - mondta el Pálhegyiné Pilinszky Zsuzsa óvónő.

Póczik Noel, Hérincs Emma és Linhárt Léna az átadást követően rögtön birtokba vették a pályát Fotó: Benkő Sándor

Az óvoda évek óta rendszeres résztvevője a rendőrség által szervezett Pindúr-pandúr közlekedésbiztonsági vetélkedőnek. A városi fordulókat többször megnyerték, négy alkalommal az országosra is eljutottak Budapestre.

- Onnan kétszer kerékpárt is hoztunk, ami azt jelenti, hogy az első ötben benne voltunk. Ez nagy dolog, hiszen Budapesten több mint kétszáz csapat verseng. A közlekedési ismereteket egyre jobban beépítettük a mindennapjainkba, nagyon sok ezzel kapcsolatos játékot gyűjtöttünk - tájékoztatott Mandácskó Jánosné óvónő, aki évről évre részt vesz a gyerekek versenyre való felkészítésében.

A remek versenyeredmények adták a KRESZ-park ötletét. Az udvar egy kihasználatlan területét jelölték ki erre, ahol megkezdődhetett az építkezés. Az önkormányzat a kezdeményezés mellé állt, és 9 millió forinttal támogatta a beruházást. Dr. Puskás Tivadar polgármester a megnyitón azt mondta: ezek a gyerekek már úgy nőnek fel, hogy jól ismerik a közlekedés szabályait. Ágh Ernő a körzet önkormányzati képviselőjeként szintén figyelemmel kísérte a beruházást.

Az ovisok kedvező időjárás esetén minden délelőtt biciklizhetnek az új pályán. A jövőbeni tervek között szerepel egy óvodák közötti közlekedési vetélkedő szervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!