Szombathely

2014.05.20. 10:23

Bort loptak a gyerekek a skanzenben

Szombathely - Zsúpolják a kerített ház tetejét, miközben egy megyei vetélkedő csapatai járták a falusi portákat és „Múzeum nyitogató” programban óvodások rohanták meg a nyúlketreceket.

Merklin Tímea

Nagy volt a nyüzsgés kedd délelőtt a Vasi Skanzenben. A portáról portára járó 7-8. osztályos csapatok a  Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum négyfordulós levelezős játéka után jöttek a döntőre egész Vas megyéből, a skanzen megnyitásának 40. évfordulója alkalmából.   A vetélkedő témái a történelem, hon- és népismeret, illetve a magyar nyelv- és irodalom tantárgyakhoz kapcsolódtak.

A szőlőhegyen Lendvai Zoltán tudományos munkatárs lopózni tanította a gyerekeket: a lopóba vizet kellett szívni, befogni az alját, és szaladni vele a társukhoz a dombra, hogy aztán ő is adja tovább. Így szoktak bort lopni  - mondta nevetve az állomásvezető.

Szőllősi Friderika és Farkas Gabriella tanulnak éppen lopózni. Fotó: Merklin Tímea

A múlt heti szélvihar nem tett jelentős kárt a zsúptetőkben, de mivel öregek, beáznak a nagy esők idején. Nagy Endre néprajzos muzeológus elmondta, a város évi három millió forintot ad tavaly óta a 40 éves skanzen háztetőinek helyreállítására, mert nagyon rossz állapotban vannak.

- Egy-két év alatt utolérhetjük magunkat, ha minden évben dolgozunk néhány házon, nagyon nagy a tetőfelület. Most a szalafői kerített házon folytatjuk a munkát, ez a legrégibb épületünk, ami nem volt zsúpolva -  tudtuk meg Nagy Endrétől. - A hegyháti őstermelőktől vesszük a rozs szalmát, Oszkó környékéről, Alsóújlakról, Hegyhátszentpéterről.

A szakember megmutatja a kévét: minden szál ép, egy sem nem törhet meg, mert akkor már nem vezeti le a tetőről a vizet. Akkor kell aratni, mikor még nem teljesen érett, hogy megőrizze az éretlenség adta viaszos, vízlepergető felületét. Ha valaki magának készíti a zsúpot - ma is csinálják így egyes zsúpkészítők -, elég kézzel aratni, csépelni, de „nagyban" űzni ezt a mesterséget csak gépesítve lehet, hogy minden művelet időben történjen: aratni úgymond „viaszérésben" kell.

Repül a kéve - a tetőn Németh József dolgozik (fent) illetve Szecsődi András, a Népművészeti Ifjú Mestere. Fotó: Merklin Tímea

Az óvodások seregét a ketreceknél találtuk, ahol nyuszikat simogattak éppen, majd Nagy Endre a kötélverést tanította nekik és a zsúpolásról mesélt. A picik a „Múzeum nyitogató" - óvodásoknak és kisiskolásoknak meghirdetett - program keretében jönnek csoportosan, ma a Váci utcai Mocorgó óvodából jöttek.

A Mocorgó óvodások Nagy Endrével...

... és a nyuszikkal. Fotó: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!