Szombathely

2014.12.10. 10:58

Csokik, sapkák Kárpátaljára - Magyar óvodásoknak küldik az adományt a premontrei gimnáziumból

Szombathely - Majdnem 150 doboz karácsonyi adományt küldenek a premontrei gimnáziumból az ukrajnai háborútól sújtott Kárpátalja magyar óvodájába.

Némethy Mária

A hét elején kezdték gyűjteni  a premontrei gimnázumban a diákok és a gyerekek karácsonyi adományát,  amely Viskre, az ukrán-román határ mentén lévő, jobbára magyarok lakta település óvodájába kerül.

- Tudni kell Viskről, hogy 8 ezren lakják, és a háború miatt rendkívül rosszak a körülmények. Szegények az emberek,  mert a felnőttek vagy nem, vagy töredék fizetést kapnak hónapok óta - hallom Végné Busics Hilda igazgatótól.

A hét elején rövid híradás jelent meg a Vas Népében a gyűjtésről, utána a városból idősebb asszonyok is vittek játékokat,  mesekönyveket a gimnáziumba a viskieknek. A mintegy 150 doboznyi adomány nagyobb részét azonban az iskola diákjai és szüleik adták össze. Volt, aki új sapkát, sálat, ruhát, mások szaloncukrot, csokikat, hajcsatokat vásárolt a kárpátaljai kisgyerekeknek, otthonról pedig rengeteg plüsállat, mesekönyv gyűlt össze nekik.

Az adományt Fazakas Zoltán Márton, a premontrei rend csornai kormányzó perjele juttatja el Viskre, ő az ottani református lelkésszel áll kapcsolatban.

A gimnáziumban évek óta hagyománya van a karácsony előtti cipősdoboz-akciónak, de - mint azt az igazgatónőtől hallottuk - most rekord mennyiségű ajándék gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!