Szombathely

2015.05.10. 19:07

Édesanyák és gyermekeik ültettek virágot Szombathelyen

Szombathely - Gyerekek, anyukák, apukák, nagyszülők második alkalommal gyűltek össze a Savaria Múzeum parkjában, hogy együtt ültessenek virágokat.

A Születés Hete programsorozat zárásaként (az eredetileg anyák napjára szervezett esemény múlt vasárnap a csapadékos időjárás miatt maradt el) az ágyásba mintegy 150 tő begónia került. Mindegyik mellett egy-egy aprócska szív, amelyre a gyermek nevét írták.

- Van olyan anyuka, aki tavaly még egy „pocaklakónak" ültetett virágot, a mostani palántát pedig közösen rakták a földbe - emlékeztetett a főszervező. Vizaverné Horváth Zsófia személyes érzéseit is megosztotta az anyaságról:  - Az minden örömmel és a nehéz pillanatokkal együtt is ajándék- mondta. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere úgy fogalmazott: Bár Magyarországon nem kedvező a demográfiai helyzet alakulása, a jövő alapját a családok és a gyermekek jelentik.

Szombathelyen 2014-ben majdnem ezer újszülött látott napvilágot. A program részeként indította útjára a Vas Megye Népegészségügyéért Alapítvány a Vasi vándorbölcsőt, melyet az Őrségben élő népművész, Palatkás József készített. Erre évről évre várandós édesanyák pályázhatnak. A sorolás ezúttal az első gyermekét júliusra váró Babos-Szőllősy Gabriellának kedvezett, az ő családja vihette haza, és egy évig használhatja majd a mívesen faragott bölcsőt. Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos beszélt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomról, aminek elnevezését a mesék hősei adták, akik harmadik gyermekként megmentik országukat. A mozgalom legfontosabb célja, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek. Kutatások szerint ugyanis hazánkban a fiatalok több gyermeket szeretnének, mint amennyit később vállalnak. - Ez és a szombathelyi ötlet nyomán remélhetőleg országossá bővülő anyák napi virágültetés is olyan civil kezdeményezés, ami előmozdíthatja a családok, a gyermekek számának gyarapodását - tette hozzá.

A most elültetett növényeket a városi parkfenntartó cég gondozza majd, de a szervezők azt remélik, hogy a családok év közben is szívesen látogatnak el a virágokhoz, és figyelemmel kísérik azok növekedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!