Szombathely

2014.10.11. 16:45

Elfogyott az aszfalt, vége az útépítésnek: átvágott Saághy utcai lakók

Mi nem zárjuk le a kampányt, 5 évig folytatjuk!

Jogos lenne, hogy a XXI. század elején normális állapotú utakon közlekedhessünk –mondta a szombati sajtótájékoztatón Bogáti András, a szombathelyi 2-es számú választókörzet LMP-s képviselőjelöltje.  A zöld politikus szerint fontos, hogy legyenek biztonságos kerékpárutak, gyalogjárdák városunkban.

Aki a mai Szombathelyt alaposan körbejárja, láthatja, hogy sokkal rosszabb az állapot e téren, mint 20-25 évvel ezelőtt. Néhány megújított út kivételével, többségében szinte járhatatlan utakon közlekedünk. Nem jó ez a közlekedőnek és különösen hátrányos a területen élő lakosságnak a növekvő zajhatás és légszennyezettség miatt. Sajnos a városunk üzemeltetéséért felelős vezetők nem fordítottak kellő figyelmet a megelőzésre, a karbantartásra. Az elmúlt évtizedek alatt szép lassan leépültek az utak, gyalogjárdák és csapadékvíz elvezető rendszerek, a közterületek rendben tartása is csak a központi részeken elfogadható. Bogáti szerint figyelemreméltó, hogy a szombathelyi önkormányzat választást megelőző néhány hónapban milyen lázas tevékenységet folytat. Jószerint az elmúlt 4 év alatt érdemi beruházás igazából nem volt városunkban. Az utóbbi hónapokban megnőtt a szalagátvágások száma és sokszor a félkész beruházások átadását követően az évtizedekig befejezetlen marad. E tendencia különösen azért veszélyes, mert azt a látszatot kelti az emberekben, hogy rendben mennek a dolgok. A választás előtti napokra időzített szalagátvágások eredményét csak később érzi meg a választópolgár. Az LMP minden jó helyre kerülő adóforintnak örül, de tiltakozunk a pénzpocsékoló presztízs beruházások ellen.

György István Péter, az 1-es számú körzet zöld jelöltje a Saághy István utca esetére hívta fel a figyelmet: a felújítás hírére sokan sóhajtottak fel az utca lakói közül, az álmok azonban hamar szertefoszlottak. Egyszerű kampányfogás áldozatává váltak ugyanis a 13-as szám után lakók. Itt fogyott el az aszfalt és a pénz. Az LMP-s képviselőjelölt szerint helyzetre tökéletesen ráillik a következő mondás: „Elfogyott a benzin, vége a háborúnak.” Az egész építkezés menetét figyelemmel kísérték az utcában lakók. Olyanról is beszámoltak, hogy osztrák rendszámú útmarógép és betonterítő gépjármű serénykedett az építkezés során.  A politikus elmondása szerint felmerülhet a kérdés, hogy mi van a hazai vállalkozókkal? Miért nem őket foglalkoztatja a város?

György Gábor István, a 12-es körzet képviselőjelöltje felhívta a figyelmet arra, hogy amikor elfogyott a térkő, akkor a régebbi gyalogjárdákra emlékeztető járólapokkal folytatták a járdaépítést. Talán ez nem is lenne gond, mert minden megépített méter gyalogjárdának is örülhetünk. Az utcában lakó mesélte, hogy az sem a hazai piacról való. Aztán itt láthatjuk az inkább kacsaúsztatóra emlékeztető, rohamtempóban kimarkolt árkot, ehhez sem kell kommentet fűzni. Az is nonszensz, hogy kimarkolt árokban nincs több helyen áteresz, így a csapadékvíz nem tud távozni a Kerka árokba. A kapubejáratokon a szintkülönbség miatt a lakóingatlanok udvarára folyik be a csapadékvíz. Ezt egy öntözőkanna vízzel le is teszteltük. Sajnos az állítás igaz.  A kapkodás ilyen helyzeteket teremthet Szombathelyen.

Több utcában lakó felháborodottan mesélt a jelenlegi állapotról –folytatta a Herény–Kámon körzetben induló György István Péter. Az egyik érintett lakó elmondta 1953 óta élnek itt, édesapja az erdészetnél dolgozott. Azóta nem sikerül az utat megjavítani, a csapadékvíz elvezető rendszert kiépíteni. Elgondolkodtató, hogy egy emberöltőnyi idő sem volt elegendő arra, hogy a felsorolt alapvető dolgok megvalósuljanak. Egy érdekes mai napi történet. Az 1-es választókörzet képviselőjelöltje szórólapozott az utcában és átadott néhány sárga színű tollat. Mondta azért adja, legyen mivel őrá szavazni. Persze a válasz kézenfekvő volt természetesen akkor, ha ő is viszonozza azt, de mivel lakóhelye miatt, nem tud itt szavazni, így e gesztus kölcsönösen meghiúsul.

A sajtótájékoztató végén az LMP-s jelöltek tettek egy fogadalmat: az év 365 napjában kampányolnak majd, és közvetítik a lakók jogos panaszait öt éven keresztül, hiszen –mint mondták– meggyőződésük, hogy nem csak a választások közeledtével egy-két hónapig kell törődni az emberekkel, a választópolgárok gondjaival.

LMP Szombathelyi Csoportja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!