Szombathely

2015.05.27. 16:04

Ezért ne gyújtson rá! - Május 31-e a dohányzás elleni világnap

Az Egészségügyi Világszervezet rendelete alapján 2010 óta minden évben május 31-én tartják a dohányzás elleni világnapot. A cél, hogy felhívják a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokra.

Médiaközpont

Magyarországon évente csaknem 28 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. Ebbe az óriási számba beletartoznak az aktív dohányosok és azok is, akik ennek csak passzív elszenvedői. A dohányzás elleni világnap apropóján Dohányzás vagy egészség? címmel tartottak előadást a városházán. Az érdeklődők hallhattak a dohányzási veszélyekről, szokásokról és a leszokás lehetőségeiről.

Kecskés László, a Markusovszky kórház mellkassebészeti osztályának főorvosa érdeklődésünkre elmondta:  évente csaknem 12-14 ezer ember betegszik meg tüdőrákban. A főorvos kiemelte: sokan azt gondolják, hogy a nikotinszegény cigarettáktól kevésbé romlik az egészségük, ám ez tévhit. Ugyanis a cigarettapapír elégetésével a szervezetbe kerülő korom járul hozzá a légzőszervi daganatos megbetegedésekhez.

Kecskés László (elől) és Horváth Éva (szemüvegben) (fotó: Médiaközpont )

A Könnyen Leszokni Klub olyan civil kezdeményezés, amely egyedi módszert kínál a leszokni vágyóknak. „Nagyon sok leszoktató program arról szól, hogy miért ne dohányozzunk. Alan Carr gondolatait képviselem, akinek az a célja, hogy megismertesse az emberekkel, hogy miért esünk olyan sokan a dohányzás csapdájába” - fogalmazott Horváth Éva, a Könnyen Leszokni Klub vezetője.

Felmérések szerint a dohánytermékekre elköltött összeg megspórolásával akár egy egzotikus nyaralás ára is megtakarítható.

Címkék#dohányzás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!