Szombathely

2017.01.11. 19:30

Feltárult előttük a megyei értéktár

Szombathely - Feltárul az értéktár címmel iskolások számára rendezett vetélkedőt a Vas Megyei Önkormányzat.

Szombathelyi Médiaközpont

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával hirdette meg a megye általános és középiskolásai számára az értéktár vetélkedőt a Vas Megyei Önkormányzat. A többfordulós verseny első szakaszában feladatlapot kellett kitölteniük a csapatoknak, majd következett az internetes megmérettetés. Ez alapján alakult ki a szóbeli döntő mezőnye.

Mindkét kategóriában hat-hat csapat versenyzett szerdán a megyeháza dísztermében. Az általános iskolás kategóriában a Celldömölki Városi Általános Iskola Vasvirágok , a csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola Értékbúvárok , a Jáki Nagy Márton Általános Iskola Jáki értékkutatók , a Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola Zalak , a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola Szentek , a Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola Arany dödölle csapata mérte össze a tudását.

Az általános iskolások között a csákánydoroszlói Értékbúvárok (Fálmann Dániel, Bauer Rebeka, Herczeg Emese és Szánthó Dóra) nyertek Fotó: Unger Tamás

A 9-12. osztályosok katgóriában a Dr. Nagy László EGYMI Speciális Szakiskola, az FM DASZK Vépi Középiskolája, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, a Kanizsai Dorottya Gimnázium, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, valamint a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és AMI csapata jutott a döntőbe.

Délelőtt az általános iskolások, délután pedig a középiskolások adtak bizonyságot arról, hogy mennyire ismerik a megye értékeit. A feladatok között volt értékbemutató, most mutasd meg, fele sem igaz, valamint képkirakó játék is.

Az általános iskolások versenyében a csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola Értékbúvárok csapata bizonyult a legjobbnak, míg a középiskolások között a KDG Vasmadarak elnevezésű csapata szerezte meg az első helyet.

- A szóbeli döntőn elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a lexikális tudás mellett mennyire kreatívak a gyerekek, mennyiben tudnak segíteni egymásnak - tudtuk meg Kukor Ferenc játékvezetőtől. A rendezők számára az volt a legfontosabb, hogy a vetélkedő résztvevői megismerjék szűkebb hazájukat, környezetüket, és ezáltal közelebb kerüljön hozzájuk az épített érték, a szellemi hagyomány. Fontos, hogy a fiatalok magukénak érezzék a megye értékeit, és fejlődjön az érzelmi intelligenciájuk is.

- Van nekünk egy nagy értékünk, ez pedig a Vas megyei ifjúság, akik ennyire komolyan vették a megyei értéktár-vetélkedőn való részvételt - hangoztatta Majthényi László. A megyei közgyűlés elnöke szerint értékelendő a tudásuk, a lelkesedésük és a pedagógusok felkészítő munkája.

A döntőbe jutott csapatok tagjai vasi cégek és intézmények által felajánlott értékes tárgyakat, belépőket kaptak jutalmul, de valamennyi résztvevő nyert azzal is, hogy a verseny során jelentősen bővültek a megyével kapcsolatos ismeretei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!