Szombathely

2016.10.23. 09:08

Gyógyítani bibliával, imádsággal, énekkel – Százak gyógyultak meg 25 év alatt!

Szombathely - 25 éves lett a szenvedélybetegeket segítő Kék Kereszt szombathelyi csoportja. Több százan gyógyultak meg az elmúlt két és fél évtizedben a hit segítségével.

Budai Dávid

Negyed évszázaddal ezelőtt alakult meg a Kék Kereszt szombathelyi csoportja. A 25 éves évforduló alkalmából a szenvedélybetegeket, alkoholistákat segítő szervezet tartott ünnepséget szombaton. A délelőtti istentiszteletet követően a Kálvária templom oratóriumában gyűltek össze az egykori szenvedélybetegek, körülbelül harmincan, hogy együtt énekeljenek és imádkozzanak és meghallgassák a Kék Kereszt országos elnökének, Balog Katának az előadását, aki elmondta: – a mai világban sok a bizonytalanság, sok a változás, ezért nagy ajándék, hogy mi maradhatunk Isten szeretetében.

Tudjátok, hogy lehet folytatás, mert az Úr előtt való öröm a ti erősségetek – hangsúlyozta az egybegyűlteknek.Az első magyar Kékkereszt Egyesület alapítója egy azelőtt rendkívül iszákos újvidéki iparos volt a múlt század végén. Külföldi útja során megismerte a Nemzetközi Kékkereszt szervezetet és befogadta a gyógyító evangéliumot. Iszákosságától megszabadulva elhatározta, hogy felkarolja alkoholista embertársai sorsát és kapcsolatba lépett a svájci Kékkereszttel.

Ennek hatására Újvidéken megalapította a Kékkereszt Egyesületet. Ezzel egy időben budapesti evangéliumi körökben is megindult az iszákosmentő mozgalom. 1895-ben megalakult a Kékkereszt Egyesület, amelyet a kommunisták többször betiltottak, majd 1981-ben kezdődhetett újra a magyarországi Református Egyházban szerveződő Református Iszákosmentő Misszió megalakulásával. A Magyar Kékkereszt Egyesület célja az alkoholizmusban és más szenvedélybetegségekben szenvedő, lelki és testi gyógyulást keresők segítése úgy, hogy a keresztyén hitben Isten szabadító erejét megismerjék.

Az egyesület a szenvedélybetegségek megelőzése, terjedésének megakadályozása, a szenvedélybetegek gyógyítása céljából fejti ki tevékenységét. A gyógyító munka központjául alkohológiai szakintézetet tart fenn Dömösön, amelybe az ország bármely pontjáról önkéntes jelentkezés útján és kórházi beutalóval juthatnak a gyógyulni vágyók.– Nem tudom pontosan hányan gyógyultak meg a 25 év alatt, de az biztos, hogy több százan. Minden hétre jut valaki, ezért állandó örömben élünk. Hiszen annak örülni kell, ha valaki szabaddá válik és vissza kapja őt a család, a munkahely.

Nem is gondoltam volna, hogy ennyi örömmel jár ez a munka. Azt szoktam mondani, nem én gyógyítok, hanem az Úristen, akinek vannak angyalai, ők vezetik a listát a szabadultakról. Mi bibliával gyógyítunk, imádsággal és énekkel – Meséli Gombás Istvánné, a szombathelyi Kékkereszt csoport alapítója, aki úgy került kapcsolatba a szervezettel, hogy miközben hitoktató volt, problémás gyerekek családjait látogatta, ahol mint kiderült, a probléma gyökere általában az alkohol volt, ám hiába vitték kórházba az alkoholbeteg szülőt, azok nem szabadultak meg az ital rabságából.

Egyszer aztán valaki azt mondta: Dömösön voltam és megszabadultam. Gombás Istvánné ekkor úgy határozott, megnézi magának azt a helyet, ahol ilyen csodák történnek. Azóta volt olyan, hogy valaki a lakásán kereste fel Panni nénit, mert Gombás Istvánnét senki nem ismeri, de Panni nénit nagyon sokan – mondja nevetve. Mikor az alkoholbeteg megjelent nála, mondta neki, ő itt nem tud segíteni rajta, de ha már itt van, térdepeljen le és imádkozzon. Így is lett. Majd megkérte a szenvedélybeteg férfit, ezentúl minden reggel tegyen így és olvassa a bibliát.

Eltelt pár hónap és az alkoholbeteg férfi pár hónap múlva örömmel jelentkezett, hogy elújságolja: megszabadult. Megtudtuk, a szombathelyi csoport minden hétfőn összejön és közös imádsággal, énekkel és egymás szeretetével gyógyítják egymást. Az elmúlt 25 évben még soha egyetlenegy alkalom sem maradt el, lehetett karácsony vagy húsvét, mindig találkoztak.

A hétfő az szent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!