Szombathely

2016.05.25. 17:57

Háromdimenziós csodákat alkotnak a diákok

Szombathely - A szombathelyi Horváth Boldizsár Kollégium tanulóit és nevelőit nagy öröm érte, egy pályázaton elnyertek egy 3D-nyomtatót. Szerdán a diákok a már elkészült műveket is bemutatták a közönségnek.

Vadas Krisztina

Szerdán ünnepi keretek között, büszkén mutatták be a Horváth Boldizsár Kollégium tanulói azokat a különleges tárgyakat, amelyeket Prófusz György foglalkozásvezető irányításával alkottak egy 3D nyomtatóval.

Egri Csilla, az intézmény vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a kollégiumban kiemelt szerepet kap a tehetséggondozás, a kompetencia alapú fejlesztés. Ennek keretében a kollégium korábban létrehozta Szombathely első virtuális múzeumát is.

A köszöntő után Prófusz György prezentációban mutatta be az utat, amely a nyomtató elnyeréséhez vezetett, majd beszélt az azóta folyó munkáról. Mint mondta, szinte az esélytelenek nyugalmával adta be azt a pályázatot, amellyel köznevelési intézmények nyerhettek el modern 3D-nyomtatókat. Április elsején azonban jött az örömhír: Vas megyében egyedüliként elnyerték a csaknem nyolcszázezer forint értékű készüléket.

Prófusz György a diákokkal karöltve szinte rögtön elkezdte a kísérletezést, amely eleinte kudarcba fulladt, de az ezt követő kísérletek már mind sikerrel jártak.

Az első, teljesen kész alkotásuk egy öt szemből álló aranylánc volt. Ezt követően Rajki Gábor és Balhási Zalán munkája eredményeképp a nyomtató „újra létrehozta” a Szent Márton-kutat. Vadász Ervin, Polák Martin és Szalai Tamás alkotásaként pedig 7 óra 47 perc alatt megszületett egy komplett titán traktor. Legutóbb Bajzek Patrik a XIII. századi szombathelyi várat alkotta újra, amelyet a nyomtató 7 óra 37 perc után adott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!