Szombathely

2016.10.27. 10:46

Hárommilliárd forint útfelújításokra Szombathelyen - A következő években

Szombathely - „Az elmúlt időszakban elegendő pénzügyi források hiányában a felújítások üteme nem tudta követni az állapotromlás mértékét” – ez indokolja a második napirendi pontot, amely Szombathely útfelújítási programjára tesz javaslatot konkrét számokkal a következő évekre.

Bakos Ágnes

Horváth Soma hozzászólásában a járdák és a parkolók felújítására is felhívta a figyelmet.

Molnár Miklós alpolgármester azt mondta: legyen kimondott cél, legyen „kvázi kötelezettség” az utak felújítása évről évre.

Dr. Ipkovich György azt mondta, támogatják az előterjesztést – és ebben az évben is kellett volna.

Sátory Károly szerint eddig hiány volt az útfelújítási koncepció, nagy szükség van rá.

Kelemen Krisztián képviselő azt mondta, szükséges egy előremutató, több éves koncepció. De aggályai vannak: a program részleteinek kidolgozása során egyeztetnek-e a frakciók és figyelembe veszik-e a lakók igényeit, amit a képviselők tolmácsolnak a választókörzeteikből.

Dr. Puskás Tivadar szerint szakmai szempontok döntenek a megvalósítás sorrendjéről.

Balassa Péter Szombathely az országos helyzethez képest jó helyzetben van, az utak állapotát tekintve. Idézett egy friss hazai felmérést, amely szerint a városokon belüli utak minőségével a lakossága 17 százaléka elégedett. Egy parkolóház építését sürgette hozzászólásában. Módosítást javasol: az öt év helyett, az szerepeljen, hogy folyamatosan felújítja az önkormányzat az útjait.

Dr. Horváth Attila konkrét időpontokat sürget és egyeztetést a képviselőkkel a felújítandó utakról.

Dr. Puskás Tivadar azt mondta, szakmai alapon, és nem politikai alapon döntenek majd az utak felújításának sorrendjéről.

Dr. Kecskés László úgy fogalmazott, komoly adóssága van a városnak, különösen a külvárosi területeken. A Szent Márton terv nyomán megújul a belváros – ezzel nagyobb lesz a kontraszt.

250 kilométer Szombathely teljes úthálózata, vagyis komoly fejlesztésről beszélünk – húzta alá Tóth Kálmán képviselő.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő azt emelte ki, hogy a gyalogátkelők kiemelt felfestést kaphatnak majd – mint Kőszegen, ahol pirossal emelik ki a zebrákat. Erre is alkalmas lenne az útfelújítási program. A fogyatékkal élők gyalogos közlekedését is biztonságosabbá lehetne tenni, mert ebben le van maradva a város. Alaposan be kellene vizsgálni az esővízgyűjtőket – erre is figyelni kell, valamint a szolgalmi utakra is. Javasolta, hogy a tulajdonosoknak és civil szervezetek tagjainak, akik önkéntes munkával segítenék az útfelújítást, legyen lehetőségük bekapcsolódni.

Kopcsándi József azt hangsúlyozta, hogy a közintézmények is tegyenek a járdáikért.

Dr. Ipkovich György sürgette az egyeztetést a közműcégekkel: nehogy a felújítások után álljanak neki dolgozni az érintett utakon.

Illés Károly a lezárt vita után arról beszélt, hogy a megjelölt összegek járdafelújítást is takarnak. Fontos, hogy a Magyar Közút is jelentős fejlesztéseket hajt végre a városban. Egyeztetnek a közműtársaságokkal a terveikről és igyekeznek úgy ütemezni, hogy ne a felújított utakat törjék fel.

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése kinyilvánítja, hogy az elkövetkezendő öt évben felújítja a város önkormányzati kezelésű útjait. Számok szerint: jövőre 500 millió forintot, 2018-ban 1 milliárd forintot, 2019-ben pedig 1,5 milliárd forintot fordítanak útfelújításokra. Ezen összegek tükrében készülnek majd az éves költségvetések.

A határozati javaslat azt is tartalmazza, hogy priorizált útfelújítási program készül decemberre – vagyis ütemezik a felújításokat.

A javaslatot elfogadták a képviselők, egyhangúlag.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!