Szombathely

2016.11.06. 12:08

Hiába az eső, pörög a vásár – De Szabó Balázsék nem jönnek délután a Vasi Skanzenbe

Szombathely – Van minden, ami egy vásárhoz kell és minden, ami egy őszi naphoz. Sajnos az eső is ide tartozik, de sokan dacolnak az időjárással a standok mindkét oldalán a Szent Márton-napi Országos Nagyvásáron.

Bakos Ágnes

– Két konyharuhát vettem, ismerem az árut, ezért jöttem csak – mondta el Elina vasárnap délelőtt a Vasi Skanzenben.

Odlerék kicsit arrébb válogattak: Sándor felesége, Judit a bőráruk között kereste a méretben és színben megfelelőt. Elárulták, hogy egy bútordarabhoz keresnek szőrmetakarót, nem térnek haza Kisunyomba vásárfia nélkül. Persze a gyerekek, Lili, Janka és Matyi is biztosan számíthatott valami apróságra. Volt miből válogatni: rengeteg portékát kínáltak az árusok.

Sapkákból, sálakból, kendőkből, és gyerekeknek színes kötött kardigánokból volt a legnagyobb a textilkínálat. Közben már a karácsonyt idézték filc figurák egy standnál: mikulások, karácsonyfák, ünnepi díszek sorakoztak vevőre várva. Élő vásárfiával is hazatérhet, aki akar: cserepes növények hatalmas tárolókon díszelegtek, még fügefát is találtak a szemfüles keresgélők a csodaszép zöldek közt.

A gasztronómiai kínálatot a forralt bor és kürtős kalács uralta, de dél felé közeledve szállt már a langalló és a lepcsánka illata is. Aki kevésbé „vásári” ízekre vágyott, talált divatos street food ételt is.

Apropó divat: a vásározók egy része igazi búcsúi hangulatot hozott. Fényes, műanyag lufik kínálták magukat, és a nyolcvanas évek csillogó plasztikplakátjai mellett megfért a dél-amerikai zene és textiláru. Sőt, egy kicsi tévéshop-hangulatot kaphattak a múzeumfaluba látogatók: háztartási géppel is hazatérhettek.

Autentikusabb volt a színpadi kínálat: a Csángó Dalkör kezdte a vasárnapi sort ízes, hangulatos műsorral, majd a rajongó-izguló szülői tekintetek (kamerák és mobiltelefonok) kíséretében a Gazdag Erzsi Óvoda lelkes kis csapata lépett színre.

S ha már színpad: az időjárás miatt lemondta a vasárnap délutáni szereplést a Szent Márton-napi Országos Nagyvásáron a Szabó Balázs Bandája. A szervezők remélik, hogy még idén elhozhatják a szombathelyi közönségnek az együttest, de legkésőbb a Szent György-napi vásáron itt lesznek.

A fázósabbak fedett látnivalót, sőt, feladatot is találnak még vasárnap délután a skanzenben. Például többen is megfordultak már délelőtt a csángókról szóló kiállításon. Közben olajtökök ürültek: töklámpást készíthetnek ugyanis a vállalkozó kedvű fiatalok (és idősebbek) szakértő segítséggel. Szandi Áron meg is mutatta a munkáját: ahogy kell, szemet, orrot és szájat is vájt a hatalmas narancsszínű zöldségbe.

Az igazán őszi és rendkívül változatos vásár vasárnap délután zárul a skanzenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!