Szombathely

2016.05.28. 07:25

Kézzelfoghatóvá vált a borzalom - Auschwitzba tettek látogatást a tanulók

Május közepén a szombathelyi Savaria középiskola 92 tanulója és négy kísérője Auschwitzba utaztak.

Melus Marcell

Úti céljukhoz Szlovákián keresztül jutottak el. Az első megállójuk Szlovákiában, Zsolna belvárosa volt, ahol a rossz idő ellenére is városnézéssel töltötték el az időt. A kora délutáni órákban érkeztek meg Auschwitzba, ahol mindenki nagyon várta már, hogy idegenvezetéssel megtekinthesse a múzeumot.

A fiatalokban mély nyomokat hagyott a tábor története. Amit eddig csak a könyvekben olvastak vagy a filmeken láttak, most valósággá vált. Már úgy érkeztek, hogy tudták: Auschwitz a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt a II. világháború idején. Krakkótól 60 kilométerre helyezkedik el Dél-Lengyelországban. 1940-től a nemzeti szocialista Németország számos koncentrációs tábort és megsemmisítő tábort épített ezen a környéken. Körülbelül 1,1 millió embert öltek meg itt, akiknek körülbelül 90 százaléka zsidó volt. Továbbá érkezett még megközelítőleg 150 ezer lengyel, 23 ezer cigány, 15 ezer szovjet fogoly, és több tízezer eltérő nemzetiségű ember, akiknek nagy része meghalt a kivégzések, orvosi kísérletek, kényszermunka, éhség vagy betegségek során. A tábor bejáratánál a fiatalok maguk is megszemlélhették a kapu feliratát: „Arbeit macht frei”, vagyis „A munka szabaddá tesz”.

Az Auschwitz-Birkenau Haláltábort a világ minden tájáról számos zarándok keresi fel, a Savaria középiskola diákjai is nagyon várták már a látogatást. Az élményre nem tudtak előre felkészülni, mert hiába olvasták a könyvekben a sok szörnyűséget, a látvány mindenkit sokkolt. Ám azt vallják, hogy személyes élményük, érzéseik sokkal többet jelentenek az esemény megértésében, befogadásában.

Az auschwitzi haláltábort mára múzeummá alakították, amelyben az ott elkövetett szörnyűségeket és kegyetlenségeket mutatják be. A barakkok egy részében az Auschwitz-Birkenau Nemzeti Múzeum gyűjteménye látható, mely a népirtás megrázó bizonyítékait foglalja magába: többek között az áldozatoktól elvett személyes tárgyakat, fényképeket, dokumentumokat.

A Savaria középiskola tanulói megnézhettek számos kínzótermet, fürdőhelyiséget, szobát, és betekinthettek a gázkamrákba is. Elmondásuk szerint döbbenetes volt látni ezeket a helyiségeket.

1942-ben megalakult a tábor második része - Birkenau - a fő halálközpont, vagy ahogy nevezik, a világ legnagyobb temetője. Itt kevés barakk és a krematórium romja maradt meg. Körülbelül 40 kisebb tábort létesítettek Auschwitz körül. Ezek kényszermunkatáborok voltak, melyeket együttesen Auschwitz III-ként ismernek. Nagyon sok embert kivégeztek itt is.

Az idegenvezetőtől megtudhatták, hogy 1944 novemberében Himmler leállította a megsemmisítést, a krematóriumokat felrobbantották, a táborokat kiürítették. A Vörös Hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel Auschwitzot.

Annak ellenére, hogy megrázta a diákokat a múzeum meglátogatása, mégis úgy érezték, fontos, hogy ne csak a történelemkönyvek lapjairól kapjanak információt a Holokausztról. Személyes élményük, érzéseik sokkal többet jelentenek az esemény megértésében, befogadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!