Szombathely

2014.09.25. 16:15

Lakhatást szeretnének - Ki kell költöznie a háromgyerekes családnak az átmeneti szállásról

Szombathely - „Bűnhődniük kell, mert dolgoznak; mert rendesen fizették a lakbért és a rezsit; nincs hátralékuk; mert házasok és van három gyerekük.” Ezt a sommás megállapítást írta levele végére Kóbor Tamás, aki a lánya családja ügyében kereste meg lapunkat. Lakhatási problémával szembesült ugyanis a família nemrég.

Simon Erzsébet

A történetet Kovácsné Kóbor Ágnestől halljuk az Óperint utca 18. számú ház egyik első emeleti lakásában. Az önkormányzati tulajdonú épületet éppen most újítják föl, az udvaron és a lépcsőházban ott vannak az építkezés nyomai.

– Tavaly év elején költöztünk ebbe a másfél szobás lakásba, az első szerződésünk fél évre szólt, amit aztán a kérelmünkre kétszer is meghosszabbítottak idén december végéig. A múlt héten kaptuk a levelet a Szova Zrt.-től, hogy akkor ki kell majd költöznünk. A rendeletre hivatkoznak, hogy az átmeneti szállást két év után el kell hagyni. Próbáltunk albérletet keresni, de amikor a hirdetők meghallják, hogy három kisgyerekkel költöznénk, elzárkóznak. Érdekes, a macskáink nem zavarnának senkit, gyerekekkel viszont nem akarnak befogadni minket.

Kovácsék három fiút nevelnek: Zoltán hat és fél éves, Adrián egy évvel fiatalabb, Martin pedig két és fél esztendős. A legidősebbel problémák vannak, sajátos nevelési igényű, viselkedészavaros, néha hangoskodik. Ezt sem hallgatják el, amikor újabb otthon után néznek – hiába. Ágnes és a férje is dolgozik, rendesen fizetik a lakbért és a rezsit, elmaradásuk nincs, a gyerekek bölcsődébe, óvodába járnak, tisztességesen gondoskodnak róluk. Ezért nem értik, miért nem próbál nekik segíteni az önkormányzat. Nem alamizsnát kérnek: azt szeretnék, ha továbbra is maradhatnának az átmeneti lakásban, vagy ha ez a szabályok miatt nem lehetséges, utalja ki nekik a lakásosztály önkormányzati bérlakásként.

– Többször is pályáztunk már önkormányzati bérlakásra, de csak olyat kaphatnánk, amit fel kellene újítani. Erre nekünk nincsen egy-két millió forintunk – kesereg az asszony. – Ha lenne ennyi pénzünk, a három gyerek után járó szociálpolitikai támogatással együtt akár kisebb házat is vehetnénk.

 

Kovácsék segítséget kértek dr. Puskás Tivadar polgármestertől, ő azt javasolta nekik, keressék fel a lakóhelyük szerint illetékes képviselőt. Ezt is megtették, de előbbre nem jutottak.

Csütörtökön Sárközi Zoltán, a kerület LMP-s képviselőjelöltje hívta tájékoztatóra a sajtómunkásokat az ügyben. Azt mondta, nem kampányfogás ez a részéről: ő is abban a házban lakik, ahol Kovácsék, ismeri jól a helyzetüket. Úgy tudja, maradhatna még a család a jövő évben is néhány hónapot az átmeneti otthonban, csak éppen dupla annyi lakbérért, mint a mostani. Hatvan-hetvenezer forintot, plusz a rezsit azonban már nem tudnák kigazdálkodni. Ha viszont az önkormányzat kiutalná Kovácséknak az alig 47 négyzetméteres lakást, jogosultak lennének lakbértámogatásra.

Megkérdeztük az önkormányzatot, van-e mód a család megsegítésére. Írásbeli válasz Danka Mónikától, a Szova Zrt. bérleménykezelési osztályvezetőjétől érkezett. Az e-mail tulajdonképpen a Kovácsné által elmondottakat ismerteti, kiegészítve azzal, hogy a bérlő 2012. októberét megelőzően lemondott korábbi, önkormányzati bérlakásra vonatkozó – 2016. december 31-éig szóló – lakásbérleti jogviszonyáról azzal a szándékkal, hogy önállóan, albérletben kívánja megoldani a lakhatását. Végül arról tájékoztat, hogy „2014. október 3-ától Szombathely polgármestere pályázatot hirdet lakás helyreállításának vállalásával történő bérbeadásra, 50 önkormányzati tulajdonú lakóingatlanra vonatkozóan." Továbbá az érintett szálláshasználók figyelmébe ajánlja e pályázati lehetőséget a lakhatásuk megoldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!