Szombathely

2013.03.28. 13:17

Közgyűlés Szombathelyen: képviselői drogteszt?

Szombathely - A nyilvános ülés után került sor a két közgyűlés közötti időszak beszámolóira. Előkerült a biofűtőmű ügye és a hiányzó tűzoltóautók kérdése.

Bajdó Bettina

Ahogy lenni szokott, dr. Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg az ülést. Mindjárt az elején a hivatal munkatársát, Nagy Erzsébetet köszöntötték, aki Magyarország arany érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta. Oklevelet és virágcsokrot vehetett át. Majd szomorúbb hírek következtek. Egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a nemrég elhunyt dr. Tarján Jenő volt városi képviselőre és dr. Gáyer Tiborra, az önkormányzatának egykori aljegyzőjére.

Ezt követően a napirendi ponti javaslatok kerültek terítékre. Dr. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője az ülés elején azt kérte, hogy napirendi pontként foglalkozzanak a bioerőművek kérdésével, illetve a tűzoltóautók hiányát hozta fel. Értesülései szerint már az emelőkosaras jármű sincs Szombathelyen, egy meghibásodás miatt vitték el. Ezt az autót pályázati pénzből és a szombathelyi adófizetők pénzéből vásárolták. A frakcióvezető azt mondta, hogy a négy járműből már csak kettő van Szombathelyen.  Véleménye szerint a tűzoltók ezek nélkül nem tudják hatékonyan elvégezni munkájukat, emberéletek lehetnek veszélyben. Egyik téma sem került be a napirendi pontok közé. Az ellenzék szerint az Unihall ügyét is napirendre kellene tűzni és az Art Café bérleti ügyét is nyilvánosan kellene tárgyalmi, ezeket is leszavazták. Balassa Péter (Jobbik) azt javasolta, hogy ne most döntsenek a Távhő igazgatójának megválasztásáról, Horváth Zoltán (LMP) pedig ismét kérte, hogy a két ülés közti beszámolót tegyék vissza a nyilvános ülés elejére. Ezeket is elvetették. Czeglédy bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt, mert nincs a városban annyi tűzoltóautó, ami elég a veszély elhárítására. Erre dr. Szakács Dávid (Fidesz-KDNP) reagált, szerinte bármikor be lehet menni a rendőrségre, s meg lehet tenni a feljelentést, ehhez nem szükséges a nyilvánosság. A polgármester a vita lezárásaként bejelentette, hogy már tájékoztatást kért a katasztrófavédőktől ez ügyben.

Fél tíz után pár perccel már rá is tértek a napirendi pontokra. Elsőként a kültéri fitneszpark került terítékre. Dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) szerint nem biztos, hogy a lakosságnak a legfontosabb most egy ilyen park. Szerinte jó ötlet a mozgássérültek bevonása, de kerekes székkel nem lehet a területet megközelíteni. Ezt átgondolva elfogadták a javaslatot, csakúgy, mint az Ernuszt-kastély homlokzatának részleges felújításához szükséges pályázat beadását. Gyorsan rátértek a csapadékvíz elvezetési és tömbbelső rekonstrukciós munkákra. Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) szerint előbb a be nem fejezett projekteket kellene lezárni, s nem újakat elkezdeni. Marton Zsolt alpolgármester úgy vélte, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

Tárgyalták az egyetemisták ösztöndíjáról szóló rendeletet is. Horváth Attila több mindent is kifogásolt: szerinte a szombathelyi kötődés ne csak öt pontot érjen az elbírálásnál, ennél többet kellene jelentenie. Továbbá nem értett egyet azzal, hogy ha a hallgató önhibáján kívül csúszik tanulmányaival, ebben az esetben is vissza kellene fizetnie a teljes ösztöndíjat. A képviselő javasolta, hogy az iskolapszichológust is nyilvánítsák hiányszakmának. Gyebrovszki János szerint a mérnökképzésnél lehetőséget kellene adni a cégeknek, hogy támogassák az ösztöndíj pénzügyi alapját, hiszen a diplomások náluk dolgoznak majd. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) úgy érezte, hogy éppen a szombathelyi kötődésű hallgatók nem élveznek előnyt a rendelet szerint. Molnár Miklós alpolgármester hangsúlyozta, hogy szó sincs arról, hogy nem szombathelyi lakos pályázhatna az ösztöndíjra. Pozitív megkülönböztetés jár majd annak, aki 10 évnél régebb óta lakik a megyeszékhelyen. Nekik járna a plusz öt pont. Mivel több módosítási javaslat is felmerült, úgy döntöttek, hogy a bizottságok még egyszer átbeszélik a javaslatot, és újra visszahozzák az ösztöndíj ügyét a közgyűlés elé.

A térítési díjakról is döntöttek a képviselők. Szakály Gábor tanácsnok szerint nem túlzott az emelés, a rászorulók továbbra is kapnak támogatásokat, így jóval kevesebbet kell fizetni az ellátásért. Németh Kálmán a bölcsődei térítési díjak 30 százalékos emeléséről érdeklődött. A képviselő szerint már a bölcsődei díj is sokakat visszatartott attól, hogy bölcsődébe vigyék a gyermeküket. Marton Zsolt alpolgármester kijelentette, nem zárkóznak el attól, hogy újra megvizsgálják a bölcsődei díj szükségességét. A közgyűlés rábólintott az előterjesztésre.

Az idősek szociális biztonsága is a napirendi pontok között szerepelt.  A nyugdíjas korú lakosok jelentős része nincs a szociális ellátórendszer látókörében. Szombathelyen a 80 év felettiek száma a népességnyilvántartás adatai szerint 3 ezer 496, közülük az idén 424-en töltik be a 80. életévét.  Az önkormányzatok bizonyos esetekben azért nem tudnak érdemi segítséget adni az időskorúak problémáira, mert jelentős mértékben a gondok nem is jutnak az önkormányzat tudomására. A pályázat célja egy olyan jelzőrendszer kialakítása, amelynek segítségével elérhetőek lennének Szombathely 80 év feletti idős lakosai. A projekt gazdája a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat lenne. Az első feladat azon segítők kiválasztása lenne (pszichológus közreműködésével), akik a megfelelő képzés után a Családsegítő Szolgálat közreműködésével felkeresnék az idős személyt, és tájékoztatnák őket a szociális ellátórendszer szolgáltatásairól. A kiválasztottak a tájékoztatás mellett olyan szolgáltatásokat is végeznének, amelyek nem férnek bele a házi segítségnyújtásba (például: felolvasás, közös séta, idősek klubjába kísérés). A segítők a kiválasztás után oktatásban vennének részt, majd ezt követően a Családsegítő Szolgálat munkatársai közül választott mentorok részvételével kezdetben együtt keresnék fel az időseket az otthonukban. Ígéret van arra, hogy a közfoglalkoztatottak bére - napi 8 órában történő foglalkoztatás esetén – 100 százalékos támogatással finanszírozott lenne. Ezt is megszavazták, majd rátértek az önkormányzati helyiségek bérleti díjára. Több vállalkozás jelezte, hogy csökkentést kér, mivel különben kénytelenek bezárni az üzleteket. Szombathely három éve nem emelt bérleti díjat. Németh Kálmán kifogásolta, hogy a tervek szerint az önkormányzati bérleményeknél lehetőséget akarnak adni az egyedi díj megállapítására. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok szerint a SZOVA Zrt.-nek  már jeleznie kellett volna, hogy egyre több helyiség áll üresen. Korábban át kellett volna tekinteni a bérleti rendszert. Sokat vitáztak az előterjesztésen, illetve azon, hogy a változásokat hol tegyék közzé.

A mentők szakmai és gazdasági beszámolója is a képviselők elé került. Gyebrovszki János azt kérdezte, valósak-e azok az állítások, melyek szerint a regionális mentőszervezet időnként pénzt utal át az országos szervezetnek. Dr. Puskás Tivadar erre reagálva elmondta, hogy minden pénz a központon megy át, a mentők országos szervezetben dolgoznak. Gyebrovszki János nem értett egyet azzal sem, hogy az ügyeleti idő után _ pihenés nélkül_ a háziorvosok a praxisukban is dolgoznak. Szerinte ezzel veszélyt is okozhatnak. Az lenne a legjobb, ha a városnak saját orvosi ügyelete lenne, akkor nem kellene az orvosoknak több műszakot lehúzniuk. Dr. Prugberger Emil (Pro Savaria) kijelentette, hogy állandó éjszakai ügyeletre nem lehet külön orvosokat találni, azonban aki az orvosi egyetemre megy, az tudja, hogy a nap 24 órájában készültségben kell állnia.  Köcse Tamás vezető mentőtiszt válaszolt a felmerült kérdésekre. Megtudhattuk azt is, hogy egy szombathelyi háziorvosra havonta két ügyelet jut, úgyhogy nem nagy a leterhelés. Elfogadták a beszámolót. Ezt követően elfogadták a Savaria a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár alapdokumentumait.

A Kossuth utca 11. szám alatti ingatlant a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerülete használhatja majd. Gyebrovszki szerint ingyenesen adják át a nemrég súlyos milliókból felújított épületet. A polgármester hangsúlyozta, ez nem így van, a bérleti díjat levonták a tankerületnek adott támogatásból. Marton Zsolt alpolgármester elmondta, megpróbálták kiadni az épületet, de nem sikerült bérlőt találni. Törvényi kötelezettség az intézet elhelyezése a városnak _ tisztázta a kérdést Molnár Miklós alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy évi 10 millió forint lesz az éves bérleti díja a 600 négyzetméteres ingatlannak. Dr. Horváth Attila azt nem értette, miért a város közepére, a legjobb helyre kell tenni ezt az intézményt. Még ügyfélforgalma sincs, ezért megfelelne például a volt Szent-Györgyi iskola épülete is. Czeglédy Csaba azt javasolta, hogy az intézményfenntartó költözzön be a városháza hatodik emeletére, hiszen korábban is innen oldották meg a város iskolai és óvodai ellátását. Dr. Puskás Tivadar szerint ez nem lenne jó megoldás. Első olvasatban tárgyalták a napirendi pontot, arra jutottak, hogy megvizsgálják a további lehetőségeket és legközelebb tárgyalják majd.

Némi csúszással, háromnegyed négykor folytatódott a közgyűlés. Dr. Puskás Tivadar bejelentette, hogy minden képviselő talál az asztalán egy csoki nyuszit, ezzel kívánt kellemes ünnepeket a jelenlévőknek.

A 20-as napirendi ponttal kezdődött a közgyűlés délutáni fele, a városban működő felsőoktatási intézmények vezetői számoltak be a jelenlegi helyzetről, és vázolták a jövőképet. Elsőként Horváthné dr. Molnár Katalin megbízott elnök-dékán adott tájékoztatást a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központról, őt követte dr. Pem László, a Győri Püspöki Hittudományi Főiskola Szombathelyi Hittanár Szak szakigazgatója. Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész igazgatóként mutatta be a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumot. Dr. Takács Magdolna főiskolai docens, igazgatói feladatokkal megbízott igazgatóhelyettes a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjának munkájáról számolt be. Prof. dr. Jankovics István, az MTA doktora, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont igazgatója is szót kapott. A beszámolók több mint egy órán át tartottak. Horváth Zoltán kezdeményezte, hogy nézzék át, milyen együttműködési lehetőségek vannak a felsőoktatási intézményekkel. Molnár Katalin elmondta, hogy csökken a hallgatók száma a SEK-en, az idén akár 200-300 fővel. Megtudhattuk, hogy a tanárképzésben visszaáll az osztatlan képzés, ami segíthet, hogy Szombathely a tanárképzés egyik bázisa legyen.

A beszámoló után dr. Czeglédy Csaba kért szót, mivel felvetésére, mely szerint több hete nincs a városban a tűzoltóság emelőkosaras járműve, válasz érekezett. Időközben a katasztrófavédelem közleményt adott ki, amiben elismerték, tényleg csak két autó van a városban, a magasból mentő jármű három hónapja nincs itt. A képviselő szerint hazugságot állítanak a közleményben, mert tíz százalékos önrészt említenek a vásárlásnál. A felvetés ennyiben is maradt.

A drogstratégiával kapcsolatos napirendi pontot Szakály Gábor levételre javasolta. Dr. Czeglédy Csaba szerint viszont ne csak beszéljenek, hanem mutassanak példát, hogy a képviselők kábítószermentes életet élnek. Felvetette az ötletet, hogy akár alá is vethetnék magukat önként egy drogtesztnek. Ezt Balassa Péter (Jobbik) támogatta, s szerinte akár országos minta is lehetne belőle. Az ötletet elfogadták. A következő közgyűlésig van idő a teszt elkészíttetésére.

Sokat beszéltek az önkormányzat tulajdonában lévő lakások tavalyi hasznosításáról szóló jelentésről. Arra keresték a megoldást, hogy hogyan hajtsák be a lakbérhátralékokat. A hiányzó összegek miatt nem tudják karbantartani a lakásokat, felújításokra pedig gondolni sem mernek.

Az ingatlanértékesítési koncepció is terítékre került. Németh Kálmán elmondta, hogy az értékesítésre kijelölt ingatlanok sora elég jelentős. Azt kérdezte, hogy egyeztettek-e az Agora vezetésével a Művészetek Háza ügyében. Balassa Péter a Fő téri ingatlanok eladását nem támogatta. Szerinte kicsit vágyálom is az előterjesztés, a drágább ingatlanok, mint a Szent-Györgyi és a városi strand eladása kétséges. Az MSZP-SZTKE frakció is azt javasolta, hogy mindkét Fő téri ingatlan vegyék ki az előterjesztésből. Marton Zsolt hozzátette, hogy a Fő téri élelmiszerbolt bérlője felmondta a szerződést, s nincs új jelentkező a bérleti jogra. Ugyanez a helyzet a Művészetek Házával is. Lazáry Viktor alpolgármester elárulta azt is, hogy többször egyeztetett az Agora vezetésével, és vannak tervek az épület hasznosítására. Horváth Attila azt kérte, hogy minden vagyonértékesítés legyen nyilvános, ezzel el lehet majd kerülni a korrupció gyanúját. Balassa szerint nincs felesleges ingatlanvagyon, ezért ezt szerette volna kivetetni az előterjesztésből. Czeglédy pedig úgy gondolta, hogy a Fő téri csemegeüzlet kapcsán véget kellene vetni az összevissza beszédnek. Ezért azt javasolta, kapjon a képviselő-testület tájékoztatást arról, hogy a konkrét jelentkezővel miért nem sikerült megegyezni. Molnár Miklós erre reagálva elmondta, hogy ő nem egyeztetett senkivel. Hangsúlyozta, a városnak érdeke, hogy valahonnan jöjjön pénz a fejlesztésekre. El kell dönteni, hogy mi a fontos. Módosító javaslata az volt, hogy minden képviselő kapja meg e-mailben az értékbecslést.

Hosszas vita után szavaztak a napirendi pontról, s az eladásra szánt ingatlanok között szerepel a Művészetek Háza is.

Ezt követően fejlesztési javaslatról vitáztak. Molnár Miklós alpolgármester kifejtette, hogy vagyongazdálkodási rendelet nélkül nincs meg a kellő fedezet a kerékpárút építéséhez lévő pályázat önrészéhez. A heves vita miatt a polgármester 20 perces szünetet rendelt el.

A szünet után hamar túllendültek a kerékpárúton, majd a Vasi Volán Zrt. menetrendjének módosításával foglalkoztak. Megszüntetett járatok újraindításáról, szorosabb járatkövetésről és új buszmegállók létesítéséről volt szó. Több lakossági igény merült fel a járatbővítések ügyében, a képviselők szerint még van idő júniusig ezeket beépíteni az új menetrendbe. Ilyen igényt megfogalmazó levelet olvasott fel Ágh Péter (Fidesz) és Balassa Péter is. Marton Zsolt alpolgármester kifejtette, hogy arra kérték a szolgáltatót, hogy a lakossági igényeket építsék be a menetrendbe. Ehhez a fedezet az adósságkonszolidáció révén most rendelkezésükre állhat. Németh Kálmán örömét fejezte ki koncepció kapcsán, ám felhívta arra figyelmet, hogy mindez mennyi többletköltséggel járni..  Molnár Miklós cinikusan fogalmazott, ő is felolvasott egy nem létező levelet. Szerinte, ha egy elfogadják az új menetrendet, akár egy új közlekedési koncepciót is kidolgozhatnának, hogy a buszközlekedés az egész várost lefedje. Marton Zsolt alpolgármester szerette volna, ha a 3-as visszakapná a 30Y elnevezést, melyet egy zenekar is saját nevének választott. Balassa szerint a városvezetés sikerként akarja feltüntetni az új menetrendet, pedig a most szóba kerül járatok nagy részét korábban ők szüntették meg.

Abban egyeztek meg, a összegyűjtik a javaslatokat, a Vasi Volán a következő közgyűlésre kidolgozza a terveket és ezek költségvonzatait. A 30Y busz pedig ezentúl ismét Szombathely utcáin jár majd - ezt megszavazták.

Megszavazták a Balatonberényi Gyermeküdülő ingyenes önkormányzati tulajdonba való kerülésének kezdeményezését, majd a SZOVA Zrt. és az önkormányzat között megkötött települési szilárd hulladékszállítási szerződést meghosszabbítását taglalták. Marton Zsolt beszélt arról, hogy változnak a hulladékszállítás szabályai, ezért a város vezetésére is fontos döntések várnak, szét kell bontani a céget. Gyebrovszki János azt a kérést fogalmazta meg az ügy kapcsán, hogy a ne a hátsó udvarban melegítsék hajnalban a kukásautókat, mert a lakókat zavarja. Kérése kapcsán újabb vita bontakozott ki, majd negyed tizenegykor ismét tíz perc szünet következett. A szünet után rögtön elfogadták a napirendi javaslatot, csakúgy mint a következő két napirendet. Tovább beszéltek a város bűnmegelőzési, közbiztonsági és közrendvédelmi bizottságának új tagjának megválasztásáról Egy névtelen levél jelent meg egy internetes portálon az egyik bizottsági tagról, hogy elítélték bűncselekmény miatt. A bizottsági tag védelmére keltek, Czeglédy szerint a delegáló szervezetnek kell lépnie. Marton Zsolt szerint sem lehetett erről így szavazni. Ezt végül elvetették, viszont megszavazták, hogy az új tag megválasztását. Erre azért volt szükség, mert dr. Horváth András rendőr alezredes megváltozott szolgálati helye és feladatai indokolttá tették, hogy a bizottság munkájában a Szombathelyi Rendőrkapitányságot más személy képviselje. Ez a más pedig Balogh Gábor rendőr alezredes lett.

A nyilvános ülés után került sor a két közgyűlés közötti időszak beszámolóira. Előkerült a biofűtőmű ügye és a hiányzó tűzoltóautók kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!