Szombathely

2014.01.21. 16:50

Matyi és Márió, a két igazi ludas

Szombathely - A celli Soltis színháznak évek óta van gyerekbérlete Szombathelyen. Az MMIK-ból kiszorulva a héten a Kisfaludy utca 1. színháztermében fogadták a püspöki iskola kisdiákjait. Ludas Matyi győzött, háromszor is.

Ölbei Lívia

Van valami békebeli, erdélyi-vajdasági turnéhangulat a Kisfaludy utcai volt ifjúsági ház (ma civil ház) színháztermében, ahol több mint száz fős, figyelmes közönség nézte meg hétfőn délután a társulat Ludas Matyi-előadását, Ecsedi Erzsébet rendezésében, könnyen utaztatható, kiforgató-beforgatható parafánrendszerrel, sok dallal, mozgással – és kötelezően biztató véggel. Itt aztán még díszletfára sincs szükség: Ziembicki Dóra tökéletesen eljátssza azt stabil fatörzset, amelyhez az uraságot egy óvatlan pillanatban jól hozzá lehet kötözni. Piller Ádám és Károly Bálint (az Ispán és tsa) szépen megmutatják, hogyan működnek az uraság ostoba lakájai. A fehérnépeknek persze a helyén van az eszük: Stangl Franciska és Nagy Zsuzsi (az asszony meg a lány) egy percre se dőlnek be a hatalomnak. Ludas Matyi pedig a háromszori megleckéztetés után még azt is eléri, hogy Döbrögi magába száll, szánja-bánja bűneit, és ígéri, hogy többé nem követi el egyiket sem. Na, ez a történetben az igazán mesebeli. Ludas Matyi szerepében ezúttal Marton Márió szolgáltatott hetyke igazságot. Úgyhogy amikor a Kisbíró – most Bruckner Roland – kihirdette, hogy Döbrögi a fájdalmas emlékekre való tekintettel betiltotta a Mátyás név használatát, helyette ajánlja a Miklóst, Martint, Mihályt, Máriót (stb.), a Máriót is – akkor bennfentes módjára összenevethetünk. Hogy hiszen Mátyás egyúttal Márió is, vagyis Döbrögi – Nagy Gáborra pont rászabták ezt a szerepet – se így, se úgy nem találhat kibúvót.

Ludas Matyi a szombathelyi Kisfaludy utcában. Balról: Marton Márió, azaz Matyi a fához kötözött Döbrögit – Nagy Gábor – leckézteti. A stabil fatörzs szerepében Ziembicki Dóra. Fotó: Szendi Péter

A nagy taps után a szokásos pakolás – magad uram, ha szolgád nincsen –, a (vándor)társulat máris utazott tovább.

Közben a Soltis Lajos Színházból heten sikeresen elvégezték – a neves drámapedagógus, Kaposi László figyelme mellett – a Magyar Drámapedagógiai Társaság drámapedagógiai tanfolyamát: jogosítványt szereztek arra, hogy drámaórákat tartsanak.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!